Akvaristika    
Dobrodošli Please Register or Login  

Sadržaj › Bolesti koje izazivaju Endoparaziti › Krvni paraziti - Trypanosoma, Tripanoplasma *

Krvni paraziti - Trypanosoma, Tripanoplasma *
Izazivač ove Bolesti su najčešće Parazitske protozoe Tripanoplazma i Tripanozoma. Osim njih krvni parazit je i metilj pripadnik roda sanguinicola .

Simptomi bolesti

Najčešći prvi primetni simptomi su izraženi u vidu bezvoljnog ponašanja koje vremenom prate mršavljenje i anemija. U kasnijim fazama može doći i do oštećenja škrga i bubrega (u slučaju zaraženosti Sanguinicolom) što veoma brzo rezultuje ugibanjem ribe. Mortalitet u ovom slučaju je veliki jer je zarazu moguće ustanoviti yasigurno samo postmortalnim pregledom.

Sanguinicola ima prelaznog domaćina puža a Trypanozoma i trypanoplasma kao intermedijarnog domaćina ima pijavicu, te je bez njih kompletan životni ciklus parazita nemoguć.Shodno tome ove bolesti su karakterističnije za ribe koje se odgajeju i drže na otvorenom odnosno u bazenima. U akvarijumima je dosta ređa mada nije i nemoguća.. Davanjem žive hrane akvarijumskim ribama sa kojom u akvarijum mogu dospeti i pomenuti intermedijarni domaćini opasnost od yaraye se povećava. Shodno tome dovoljno je onemogućiti pristup prelaznim domaćinima u akvarijum i parayit se neće raymnožavati čime se sprečava da se infekcija širi i na druge stanovnike tj.ribe.
Lečenje i kontrola


Lečenje ove bolesti je teško ali ne i nemoguće. Izvesni rezultati u lečenju postignuti su davanjem antihelmintika u slučaju zaraze Sanguinicolom. Najveći problem u vezi sa lečenjem je zapravo što je u tome što je samo dijagnostikovanje kao sto je već rečeno moguće jedino postmortalno. najbolja odbrane je dakle u otklanjanju pijavica i Puževa iz ribljeg okruženja.