Akvaristika    
Dobrodošli Please Register or Login  

Sadržaj › Bolesti izazvane ektoparazitima › Riblja vaš - Argulus *

Riblja vaš - Argulus *
Izazivač ove bolesti je mali pjosnati račić diskoidnog oblika koji se za ribu domaćina pričvršćuje parnim sisaljkama. Kod hobista je poznat pod imenom riblja vaš a u nauci je poznat pod imenom Argulus.

Simptomi bolesti

Ovaj parazit sisa krv ribe pri čemu jako iritira svog domaćina koji se uporno češe o predmete u akvarijumu i ne retko pokušava da iskoči iz vode. Na ovaj način ribe teže da se oslobode nametnika. Čak i kada im to uspe na mestu gde je parazit bio ostajeoštećeno, iritirano mesto koje predstavlja otvorena vrata za invaziju mnogih sekundarnih parazita medju kojima su najčešće bakterije i gljivice. Obzirom da je parazit makroskopski uočljiv i lako prepoznatljiv jednostavno se dijagnostifikuje.
Lečenje i kontrola


Obzirom da su ovi račići osetljivi na metrifonat on se primenjuje pri suzbijanju invazije Argulusa i to u koncetracijama koje se kreću od 0,25 - 1,0 mg po litru vode što zavisi od vrste riba koja se tretira jer su neke ribe osetljive na isti.


Parazit se može odstraniti i mehaničkim putem uz upotrebu pincete. delotvorne su i kratkotrajne kupke u rastvoru kalijum perganata.