Akvaristika    
Dobrodošli Please Register or Login  

Sadržaj › Bolesti izazvane ektoparazitima › ICK *

ICK *
Ihtioftirijaza, kako je najcesce zovemo je bolest riba koju izaziva Etoparazit. U pitanju je protozoa iz roda Ichthyophthirius. U zapadnoj literaturi ova bolest se može sresti pod nazivom "White spot disease' ILI "Ick ","Ich".Ovo je verovatno jedna od onih bolesti sa kojima se većna akvarista sreće.

Simptomi bolesti: U poslednje vreme sve više se govori o nekoliko različitih formićIchthyophthiriusa: našoj domaćoj (ovde mislim na gotovo celu Evropu zajedno sa bivšim zemljama Rusije.) koju karakterišu krupnije tačkice jasno odeljene jedna od druge i tropskoj, kod koje su tačkice uocljivo manje, pri čemu se mogu slivati jedna sa drugom i obrazovati prava mala brdašca. Iz neznanja naši akvaristi najčešce ovu drugu formu ne poistovecuju sa Ick sto zapravo jeste. Veoma često za ovakva stanja i promene na ribama budu okrivljeni neki novi uvezeni a nama nepoznati paraziti. Naša domaca forma (nazvacemo je Hladnovodna) nije tako zlokobna i podmukla i obicno se javlja pocetkom proleca i krajem leta. (narocito ako se ribe hrane živom hranom, pri cemu se sa njom zapravo unosi u akvarijum iz prirodnih vodotoka.) Izlečiti ribe od ove forme je relativno jednostavno.Tropski Ick može napasti naše ribe u bilo koje doba godine i najčesce se unosi sa novom ribom pri čemu ona više ne mora biti obavezno uvozna. Ova forma je vec dosta dugo prisutna kod nas, te se slobodno sada i on može nazvati domaćim , mada bi bilo ispravnije odomaćenim. Za ovu formu parazita je karakteristican tzv. skriveni period tako da držanje novih riba u karantinu u periodu od čak mesec dana ne mora značiti potpunu sigurnost od zaraze. Tropski Ick ribe preboljevaju znatno teže a samo lecenje iziskuje više vremena i znanja. Kod lecenja ove forme savršeno je nepotrebno prilikom lečenja podizati temperaturu vode (što je kod lečenja domaće forme opravdano) Ovo je razumljivo ukoliko se ima u vidu poreklo tropske forme . Pri višim temperaturema shodno tome ova forma se razvija još bolje. Lečenje ove forme se sprovodi sa najboljim uspehom na temperaturi od 26-27 stepeni C.

Na žalost akvarijmske ribe su se razboljevale i razboljevaće se od ove ponekad veoma neugodne riblje bolesti. Ovde prvenstveno mislim na tropsku formu . (na ovim prostorima potpuno neistrazenu) Zbog toga smatram neophodnim da se podrobnije osvrnem na neke osobenost dijagnostike i lecenja ovog ribljeg neprijatelja. Shodno tome hajde da prvo razmotrimo zivotni ciklus parazita. Takodje mislim da ce ovo biti prva diskusija vezana za makronucleus Ichthyophthiriusa, u nasoj zemlji. Pa da krenemo. U starijim knigama piše da je macronucleus (veliko jedro) Ichthyophthiriusa bobicastog oblika i da u celom svetu obitava smo jedna vrsta Ichthyophtirius multifiliis (danas je mnogo izvesnije da postoje razne rase prilagodjene raznim regionima.) Mnogi danasnji ihtiopatolozi na celu sa Dr. N. Juncisom smatraju da se na osnovu forme jedra parazita mogu razlikovati razni vidovi. Mikroskopskim pregledom razlika jedra tropske i hladnovodne forme je lako i jasno uocljiva . Kod prve ono je potkovicasto i vise uvrnuto dok je kod druge bobicasto. (izvesno je da osim ova dva vida postoje i jos neki drugi, ukoliko se oblik i velicina jedra uzmu kao kljuc determinacije.Ove razlike u jedrima primetio je jos veoma davno slavni Zolotnicki ali je prošlo mnogo vremena dok se ihtiopatolozi nisu bitnije zainterasovali za pomenute razlike. No da ne bi zastranio u sebi zadatoj temi zaustavimo se ovde po pitanju jedra i osvrnimo se na životni ciklus parazita.

U svoj do sada nama dostupnoj literaturi (ovde mislim na literaturu na nasem jeziku) pri govoru o zivotnom ciklusu ovog parazita nije se pravio osvrt na rase Ichthyophthiriusa.

Životni ciklus: Parazit je recimo na svom domacinu-ribi. Kada dostigne velicinu od oko 1 mm on silazi sa domacina u okolnu vodu. Dužina života parazita na domacinu (stadijum trofonta) obicno traje od 6-10 dana na temperaturi od 21 stepeni C. Pri višim temp. ovaj stadijum traje krace , u krajnjem slucaju 2 dana. Visoka temp. ubrzava metabolizam a samim tim i ciklus parazita, tako da za kratko vreme on silazi sa ribe u vodu gde na njega mogi delovati lekovi. U stadijumu Trofonta lekovi ne deluju na parazita. Zreli trofont , zatim pada na dno, obrazuje oko sebe kapsulu od sluzi i pretvara se u cistu za razmnozavanje. Ona se deli na 2 dela , zatim svaki deo na jos 2dela. Deljenje se nastavlja i broj deljenja zavisi od toga koliko se parazit "ugoijo" za vreme stadijuma trofonta. Shodno tome u cisti moze nastati 200-2000 tomita. Smatra sa da ovo deljenje traje od 6 -8 casova. U hladnoj vodi na 5-6 st.C. ovaj proces može trajati i više od 6 dana. Sa završetkom deljenja cista puca i mladi paraziti pocinju slobodno da plivaju u vodi. (sada ih zovemo Teronti) Oni imaju veoma malo vremena da nadju ribu domacina jer u suprotnom umiru (45-48 h) pri visokoj temperaturi oko 30 h) Pri temp.vode 21-24 step C. Ceo ciklus traje 7 dana a podiyanje temperature ga može skratiti na 3-4 dana. Ono što je slabije poznato je da svi trofonti ne rastu jednako brzo i da ta brzina zavisi od sposobnosti ribe da se suprostavi infekciji. Na jakoj (u dobroj kondiciji ) ribi trofonti rastu dugo, dok na oslabljenoj i bolesnoj brzo postaju zreli. Kada je imunitet ribe veoma jak parazit raste voma sporo ali moze sacuvati svoju zivotnu sposobnost i do nekoliko meseci . cim imuni sistem ribe iz bilo kog razloga malo oslabi (stres) parazit ponovo pocinje ubrzano da se razvija. Predpostavimo da ste u akvarijum doneli novu ribu , na oko savršeno zdravu. Svega nekoliko latentnih parazita u oblasti škrga nemoguce je primetiti pod mikroskopom . Imuni sistem ribe je jak i oni su nazovimo to tako "uspavani". Medutim, riba je zbog premeštanja pretrpela stres, njen imuni sistem pada i trofonti se bude krecuci ponovo u akciju. Kroz 10-18 h u vasem akvarijumu pliva 1000-2000 tomita tražeci domacina-ribu. U reci, verovatnoca da neki od njih nade domacina je veoma mala zbog ogromne kolicine vode u odnosu na broj riba. U akvarijumunaprotiv, šanse tomita su jako velike, narocio ukoliko su isti prenaseljeni. Pod ovim uslovima nekoliko hiljada parazita bice na vašim ribama za samo 2-3 dana.

Pomenucu vam jos jednu osobinu parazita za koju se malo zna i koja je karakteristicna za tropsku formu. Neki tomiti cim nadju domacina , malo se podhrane i krecu da se dele. Na ovaj nacin u vašem akvarijumu se može naci nekoliko hiljada cisti za razmnozavanje za veoma kratko vreme . Znaci ...Umesto da jedan teront da jednog trofonta on se deli i daje ih više, a oni pak kasnije daju više cista za razmnozavanje , (ved smo apsolvirali koliko tomita daje jedna cista za razmnozavanje ) No što se tiše tropske forme to nije sve . Ima ona na našu žalost jos aduta u rukavu. Hajde da predpostavimo da je neka riba na žalost podlegla bolesti. Mi je naravno nismo izbacili napolje. (neka bude da je nismo primetili) Kada domacin ugine paraziti ne odlaze sa njim u vecna lovista. Oni nastavljaju da se hrane. Pazite sada. Riba je mrtva, ne luci sluz, ne brani se više. Oni paraziti koji su ostali na njoj zahvaljujuci svemu tome ugoje se poprilicno I........ šta se dalje dešava? Naravno pocinju da se razmnožavaju . Dve jedinke se spajaju i objedinjuju svoja jedra a sa njima i gene. Kao rezultat dobija se cista koja u akvarijumu može bez ribe provesti mnogo nedeja. Ovo je zapravo najava nove kataklizme u akvarijumu . (raspoloživa literatura kaze "ick" bez ribe moze 48 h jer mnogi autori gube iz vida predhodnu cinjenicu. Vi ribe lecite u odvojenij posudu tih 48 - 60 h. i vracate izlecene ribe u, mislite siguran (bez parazita) akvarijum . Medutim Parazit je tu i strpljivo ceka vaše "Izlecene " ribe ili sto je jos gora varijanta novokupljene (ukoliko su one predhodne nesretnice uginule) na pomolu je kao Što zakljucujete nova strahota !!! Da se vratimo sada malo na kombinovanje gena u gore pomenutom spajanju jedara. To je mogucnosti za stvaranje novih rasa. Kako? Evo kako. Predpostavimo da su se u istom akvarijumu u isto vreme našle obe forme : tropska i ona naša . I kao slucajno se srele , pao sex i ...... Lele i ribama i njihovom gazdi. Ovo se moji zove hibridizacija . Hajde da ponovimo to ovako. Kao rezultat konjugacije objedinjen je geneticki materijal dve razlicite populacije , dobijen je hibrid koji je kao po pravilu vrlo verovatno otporniji na životne nezgode a samim tim i naše lekove ...

Razmotricemo sada još jednu granu u ciklusu gore pomenutog parazita. Po nekim autorima polni proces je moguc kod ich. Kada slobodno plivajuca forma koja je vec pomenuta u gornjem Tekstu nadje domacina tj.ribu. Novodobijeni paraziti ,u ovom slucaju, su sa novim genotipom i moguce bolje prilagodljivi na nevolje. (nas lek je jedna od tih nevolja)

U svom gornjem izlaganju govorio sam, može se tako reci o izabranom tipu parazita.Ni u jednom od tekstova , u literaturi koju ja posedujem (verujte mi da je ima za neciji ukus mozda i previse) nisam naišao na diskusiju o razlici izmedju naših i južnih (tropskih) parazita. Razlika naravno postoji. Zbog toga cu probati da o tome kažem nesto iskljucivo iz svog iskustva.

Nasi domaci paraziti su dosta krupniji od tropskih i kjarakteriše ih klasican tip razmnožavanja: deljenje se obavlja u cisti rastenja a ne na domacinu . Shodno tome brzina razvoja bolesti je sporija nego kod tropskog tipa. Dakle ako se ovaj tip ne leci , postiže užasan ucinak tek za 6-10 dana svog prisustva u akvarijumu. Na ribi zaraženoj tropskom formom može se primetiti da su tacke kao oslonjene jedna na drugu (Cesto nisu jasno odvojene ) Takoce se uocavaju mali paraziti koji se razvijaju tik do velikih. Sve ovo je rezultat malo ranije navedenog nacina razmnožavanja gde nema napuštanja domacina. Zbog ovoga kod tropskog tipa izgleda da odrasli paraziti razvijaju nešo što bi nama licilo na formiranje pupoljaka. Cela slika je , da je malo jasnije priblizim ovakva: veliki broj novoformiranih parazita (malih) u krug okružuje starije parazite (njihove mame). Zbog ove mogucnosti "nesilaska" sa ribe tropska tropska forma ima veliku brzinu širenja invazije vezanu za jednu konkretno jedinku domacna. Vrlo cesto shodno tome napadnuta riba ovom formom izgleda kao bukvalno oglodana(uh malo jak izraz) Takvoj ribi na žalost nema spasa.
Lečenje: pozabavmo se najpre dijagnostikom i lečenjem "Tropske forme". Naglašavam da se radi o mom ličnom iskustvu jer je u dosadašnjoj literaturi (cak i stranoj) veoma malo pisano na ovu temu. Evo kako sam ja dijagnostikovao i lečio tropsku formu ove bolesti na nekim vrstama poreklom iz uvoza.


Kako otprilike izgleda zarazena riba tropskom formom parazita?


Slika koju daje riba zaražena ovom formom, tesno je vezana sa osobenostima biologije tropskog parazita. U svakoj pustuli kao što sam vec ranije naveo sazreva nekoliko pazrazita. Pustule ne rastu velike vec svaka od njih brzo puca oslobadjajuci veliki broj jedinki od kojih se mnoge ne rastaju sa domacinom vec svaka daje novu kvržicu (cvoric,tackicu) Cesto se mogu primetiti cela gnezda sastavljena od veceg broja kvržica razlicite velicine i starosti. U svakoj novoj pustuli paraziti se brzo dele i novi paraziti oslobacajuci se iz nje daju novu kvrzicu. Sve ovo se odvija izuzetno brzo.Za dan do dva riba je vec pokrivena kvrzicama razlicite velicine.Sto je temperatura visa ,kao sto je vec pomenuto ranije, paraziti se brze razvijaju . Tropskoj formi još jednom cu ponoviti pogoduje povišena temperatura. Površina tela ribe zahvacene ovom formom parazita za vrlo kratko vreme biva vidno razorena i njihovo lecenje je jako kompleksno. Nekada su ostecenja do te mere velika da je ribe prosto nemoguce spasiti. Ovolika oštecenja kože riba gotovo uvek uslovljavaju pojavu bakterija na svežim ranicama , a ukoliko se po tom pitanju ništa ne preduzme neminovna je i pojava gljivica kao što je recimo saprolegnija. Zbog svega ovoga , navedenog , tj zbog gotovo uvek sigurne pojave sekundarnih parazita mnogi akvaristi greše prilikom postavljanja dijagnoze . Oni iz neznanja za ovakav zlocn nad njihovim ribama cesto greškom optuže upravo ove parazite koji su zapravo samo sekundarna pojava.


Napominjem zbog toga da pogrešna dijagnoza za sobom povlaci i pogrešnu terapiju. Ili da budem slikovitiji vaše ribe obicno osucuje na sigurnu smrt a vašu "doktorsku" vestinu na obavezan neuspeh. Kome je u ovakvim slucajevima teze ? Doktoru ili pacijentu procenite sami. Zato prilikom svakog dijagnostikovanja "OPREZ" Vaša greška vaše ribe može koštati glave, tj umesto da radite protiv parazita vi se nesvesno stavljate na njegovu stranu. Pažljivo izvagajte sve cinjenice pa onda donesite odluku o mogucem tretmanu. Sam tretman u ovakvim slucajevima kao sto je tropska forma ICK je dosta kompleksan(Borite se protiv parazite i njegovih sekundarnih pomagaca istovremeno) Na osnovu iskustva koje je proisteklo iz mnogo godina u druzenju sa tropskim ribama razvilo sam sopstveni nacin lecenja koji je imao pozitivne rezultate cak i onda kada smo mislili da nade više nema.


Vratimo se lecenju. Najviše uspeha u borbi sa tropskom formom parazita sam imao kada sam mu se suprotstavljao Furazolidonom i malahit zelenim.(u ovu svrhu koristim leukomalachit jer je manje otrovan) Furazolidon je ovde kod nas manje poznat akvaristima i ne samo njima (kad ga tražite u apoteci obicno vas gledaju belo) On se koristi u lecenju bakteriskih i gljivicnih infekcija kao i kod lecenja nekih endoparazita. Njegova primena je znacajna i na ribljim farmama. Obicno se dodaje u hranu (50-75 mg po kilogramu ribe) mada se moze primenjivati i u kupkama. (kontrola sekundarnih infekcija-bas kao u nasem slucaju) Sto se tice malahita on je na ovom forumu vise puta pominjan, U njegovoj primeni treba se držati misljenja da njegova koncetracija u akvarijumu ne treba prelaziti 0,09 mg /l . Za haracinide i neke ribe bez krljušti savetuje se ne prelaziti koncetraciju od 0,04 mg/l. U kiselim vodama ispod 6,8 dužina prisustva malahita je dosta kraca . Ovo treba imati u vidu prilikom lecenja te kada boja nestane dodati ga ali da ne prede optimalnu koncentraciju (u kucnim uslovima ovo je izuzetno tesko ) Obzirom da uz ovo napred navedeno i organske materije u akvarijumu deaktiviraju malahitno zeleno vecina proizvodaca lekova za ribe savetuje unosenje polovine doze leka drugog dana lecenja. Ukoliko sami pravite rastvor za lecenje OPREZ malahit mora biti bez prisustva cinka.(cink free) Pri primeni Furazolidona u ovom slucaju poželjo je ne ici sa koncetracijom vecom od o,4 g na 100 litara. Drugoga dana lecenja ja obicno izvrsim zamenu 1/3 vode u akvarijumu i dodam polovinu doze furazolidona i punu dozu malahita(ovo se odnosi na lecenje u opstem akvarijumu gde obicno organska materija inaktiviše malahit) Ukoliko lecite u zasebnom akvarijumu nikako ne dodajte ovoliko malahita. Ponekad dodajem uz navedene supstance i malo soli u vodu (OPREZ nije poželjno stavljati so bas svim ribama,neke su veoma osetljive na prisustvo soli u vodi) što naravno zavisi od toga koje ribe lecim. So dodajem radi smanjenja osmotskog šoka a ne da bi ubio parazite. Radi pojacavanja deistva malahita u vodu obicno dodajem i rastvor joda (Ima ga u apotekama) u kolicini od 4-5 kapi na 100 l. Radi suzbijanja bakteriskih infekcija koristim tetraciklin 1 g /100 l.(imajuci sve gore navedeno shvatate li zašto je lecenje tropske forme kompleksno) Lecenje obicno potraje i do nedelju dana, a u jako teškim slucajevima i duže. Ribe lecene na ovaj nacin nisu bile ni u jednom slucaju infektivne po druge (zdrave) ribe s kojima sam ih uvek posle lecenja združivo kako bih video da li su u potpunosti izlecene. (Skriveno invaziono dejstvo ihtioftiriusa je jako kompleksna tema) Ciste mirovanja gotovo je nemoguce ubiti lekovitim sredstvima, bolest može zato krenuti i posle mesec dana karantina. Još nesto da ne zaboravim. Korištenjem furazolidona akvarijumska voda postaje primetno zuta. Ovo se moze odstraniti primenom aktivnog uglja u filtraciji koji se inace i koristi za uklanjanje lekovitih sredstava po završenom lecenju. Za one koji to do sada nisu znali Napomena: PRI KORIŠCENJU BILO KOG LEKOVITOG SREDSTVA AKTIVNI UGALJ UDALJITI IZ SISTEMA ZA FILTRACIJU. Pogrešna su mišljenja i saveti da treba prilikom lecenja ugasiti filter. Dovoljno je iz njega udaljiti aktivni ugalj ako ga posedujete. Gašenjem filtera samo pomažete parazitu jer time, em ubijete korisne bakterije u njemu (ukljucite logiku , da bi ove bakterije zaživele u filteru obicno je potrebno 20 - 30 dana a u nekim slucajevima i više) em doprinosite da samim tim prestane udaljavanje opasnog nitrita i ostalih azotnih materija iz akvarijuma. Neki smatraju da lekovi obavezno ubijaju korisne bakterije u filteru i da stoga treba filter iskljuciti . Ovo je naravno pogrešno jer je tendencija u komercijelnioj proizvodnji lekova bacena na to da se koriste lekovite supstence cije koncentracijene ne ubijaju korisne bakterije ali su letalne po parazite.


Ovim bih zavrsio moj osvrt na lecenje tropske forme parazita. Našu domacu formu je neuporedivo lakše lečiti i tu su delotvorni lekovi mnogih proizvodača . Potrebno je samo deteljno se pridržavati uputstva koje uz lek dobijete.