Akvaristika    
Dobrodošli Please Register or Login  

Sadržaj › Bolesti izazvane ektoparazitima › Crv sidraš - Lernea *

Crv sidraš - Lernea *
izazivač ove bolesti su mali račići i to u najvećem broju slučajeva vrste Lernea elegans koja naraste od 6 do 12 mm i Lernea cyprinicea koja raste od 12 do 15 mm.

Simptomi bolesti

Ovi račići se za ribu domaćina pričvršćuju kukicama koje im se nalaze na glavi. Kače se obično za mišiće telesnih zidova mada ponekad mogu prodreti do samih unutrašnjih organa. Na mestu na kome se ovi paraziti pričvrste ubrzo se razvija sekundarna infekcija zahvaljujući kojoj ovo mesto ubrzo podseća na čir. Ukoliko je broj parazita na jednoj ribi veći dolazi do naglog gubitka telesne mase i riba može uginuti. Izgled parazita je karakterističan usled čega je i dobio i ime crv sidraš.

Mužjaci ove dve vrste su kratkog veka i ugibaju odmah posle parenja. Ženka je zapravo ta koja se kači za ribu. Ženka na sebi ima dva meška sa jajima u kojima se može naći i do 700 jajašaca. Novoizleženi mladi paraziti ne mogu duže od 5 dana bez domaćina. parazit se najbolje razvija na temperaturi od 23 - 30 stepeni. praziti u ribu ubacuju toksine koji uslovljavaju poveđanu količinu fagocita u krvi.
Lečenje i kontrola


paraziti se mogu odstaniti mehanički pincetom pri čemu se mora voditi računa da se ne zalome tj. ne pokidaju te da na taj način jedan deo ostane u telu ribe. Sekundarne infekcije suzbijati upotrebom standardnih sredsttava protiv bakterija i gljivica.