RAMIREZI
-> Slatkovodne tropske akvarijumske ribe

#1: RAMIREZI Autor: kire.lazLokacija: Makedinija PošaljiPoslato: Pet Okt 26, 2007 7:22 pm
    ----
Zdravo ljudi.... pred par nedelja sam zelio da kupim ramireze, ali zelio sam da kupim par(muzjak i zenku), kad sam otisao u prodavnicu, svi su bile sa crveni stomak (sta je znak za zenku, jel?), bilo mi je mnogu cudno, ali uzeo sam 4 od njima.... nakon stavjane u aq. odma su poceli da se tucaju, a i nakon nedela dana izdvoio se par koi sada se sprema za mrest. Sad sam mnogu zbunjen, jel svi 4 imaju crveni stomak, pa jel neko zna za muzjak sa crveni stomak?? Cuvao sam i pre ramireze ali nikad nisam video muzjaci sa cveni stomak.....trudim se da nadjem neke razlike u preaje i sare, ali kao sto mozem da vidim sve se isti (mozda se previse mladi)....

#2: Re: RAMIREZI Autor: DaneLokacija: Makedonija, Gostivar. PošaljiPoslato: Sub Okt 27, 2007 1:41 am
    ----
Kire, dali si siguran da imas ramirezi? Znajuci akvatrgovce u Skoplju nista cudno da su ti prodali kribenzise (Pelvicachromis pulcher) pod nazivom ramirezi.

#3: Re: RAMIREZI Autor: kire.lazLokacija: Makedinija PošaljiPoslato: Sub Okt 27, 2007 11:57 am
    ----
Smile Ne, ne Smile Gajao sam i razmnozivao ramirezi vec dugo vreme Smile
Oni su ramirezi to je 100 % I usput sinoc su se izmrestile i kakva sreca obe su izvrsni roditelji!! Cuvaju i ciste ikru non-stop!!! U prvoj prilici poslat cu slici da ih videte Wink

#4: Re: RAMIREZI Autor: BucaLokacija: munZe, Srbija PošaljiPoslato: Ned Okt 28, 2007 3:15 pm
    ----
Пошаљи слику што пре. Знаш како се каже; једна слика хиљаду речи. Мало је тешко погодити о чему се заправо ради код обојености стомака без слике.

#5: Re: RAMIREZI Autor: LeconiLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jan 10, 2008 8:16 pm
    ----
I ja imam problem da razlikujem pol mojim ramirezima,
oba imaju crveni stomak pa se nadam da su zenke,treba da im nabavim muzjaka,ali su u aq radnjama uglavom mladi slabih boja pa ne znam kako da izaberem muzjaka.

#6: Re: RAMIREZI Autor: BaneLokacija: Beograd, Voždovac PošaljiPoslato: Čet Jan 10, 2008 9:09 pm
    ----
Ako se dobro sećam iz dana kada sam se i sam zanimao ovom vrstom patuljastih ciklida, mužjak od ženke se može razlikovati (osim po boji stomaka) i po ledjnom peraju koje je na samom početku (gledajući od očiju ka repu) upadljivo zašiljeno.
Drugo, mužjaci su izduženiji i krupniji za razliku od ženki koje suupadljivo manje.

#7: Re: RAMIREZI Autor: NenadLokacija: Gostivar, Makedonija PošaljiPoslato: Sub Jan 12, 2008 8:43 pm
    ----
Tako je, druga i treca zbica ledjnog peraja kod muzjaka su upadljivo duze.

#8: Re: RAMIREZI Autor: Wlayko_91Lokacija: Grocka (Zaklopaca) PošaljiPoslato: Uto Jun 29, 2010 1:14 am
    ----
kupio sam pre oko dve nedelje 2 para ramireza, ali vec 2 dana, jedan par u istom cosku akvarijuma, povremeno kljuca isti deo povrsine (negde oko 4cm u krugu) i u istom tom delu akvarijuma povremeno cesaju stomak, spuste se do samog dna na tom delu, i naglim ali kratkim trzajima cesaju stomak o podlogu (ne okrecu se sa strane i ne cesaju se tako da izgleda da imaju parazite), e sad, nista od toga mi ne bi bilo toliko cudno, vec to sto svakog drugog stanovnika, bilo to cistac ili neka druga riba, teraju sa tog istog mesta, pa da pitam, da li to moze da znaci da se spremaju da poloze jaja? podloga je bele boje, kvarcni pesak granulacije oko 1mm. i ne mogu da primetim da ime bilo kakve ikre.

#9: Re: RAMIREZI Autor: MrvicaLokacija: Beograd, Srbija PošaljiPoslato: Uto Jun 29, 2010 10:33 am
    ----
Pogledaj OVU TEMU možda ti malo pomogne, ali je priprema i mrest u pitanju.

#10: Re: RAMIREZI Autor: kisleonLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Jul 03, 2010 2:03 am
    ----
preko crne tufne kod ženke prelaze plave "šljokice", kod mužijaka ne

#11: Re: RAMIREZI Autor: Wlayko_91Lokacija: Grocka (Zaklopaca) PošaljiPoslato: Uto Jul 13, 2010 4:33 pm
    ----
Drug me zamolio da mu dam par ramireza, ali posto ni on ni ja ne znamo da li mogu sa sledecim ribama iz njegovog akvarijuma bolje da prvo pitamo... Ima:
-Hemichromis lifalili
-delfine
-karleuse

#12: Re: RAMIREZI Autor: krckoLokacija: novi beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 13, 2010 6:50 pm
    ----
Po meni, ovo baš i nije društvo za Papillochromise. Pozdrav

#13: Re: RAMIREZI Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Uto Jul 13, 2010 7:28 pm
    ----
Deda validno ime je Mikrogeophagus ramirezi pisali smo već to na forumu) ime roda koje si naveo bilo je nakada bilo u upotrebi, tj. sada je samo sinonim...
A što se pitanja tiče ja te ribe ne bih združivao sa Ramirezima.

#14: Re: RAMIREZI Autor: krckoLokacija: novi beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 13, 2010 7:48 pm
    ----
Znam, hvala za opomenu, nekako mi ostalo pri srcu da su leptirići Very Happy . Pozdrav

#15: Re: RAMIREZI Autor: NenadLokacija: Gostivar, Makedonija PošaljiPoslato: Uto Jul 13, 2010 8:16 pm
    ----
Wlayko, tvoj prijatelj već ima kombinaciju koja je poprilično nepropisna. Stvarno su sve tri vrste poreklom iz Afrike, ali nisu iz istih voda. "Karleuš" (Labidochromis carueleus) i "delfin" (Cyrtocara moorii) su ciklidi iz jezera Malawi, dok su lifalili rečni ciklidi (Congo, Zair i još poneka reka). Razlike u potrebama što se tiče parametara vode su dijametralne, a takođe se razlikuku i po ponašanju (po tom pitanju je diskutabilno i dali i delfine i labidochromise treba držati zajedno).
Dakle, pridodavanjem ramireza samo se pogoršava situacija.

#16: Re: RAMIREZI Autor: Wlayko_91Lokacija: Grocka (Zaklopaca) PošaljiPoslato: Uto Jul 13, 2010 11:09 pm
    ----
hvala na detaljnijem odgovoru Nenade. Nemam vise sta da pitam Smile

#17: Re: RAMIREZI Autor: isakoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Jul 23, 2010 2:03 pm
    ----
Evo imam ja, pre 15-ak dana sam kupio par ramireza i tada su bili priblizno iste velicine i cak je zenka bila lepsa, medjutim situacija se promenila, muzijak je sad dosta krupniji i stalno juri zenku zbog cega ona ne deluje ni malo srecno, stalno se krije ili pliva sa skupljenim perajima kao da je sva preplasena a i boja joj se promenila, sada je tamnija i ruznija. Primetio sam da su se mrestili ali ikre naravno nema jer su u zajednickom aqua. Prilikom mresta stomak joj je bio crven sada vise nije, takodje on nije agresivan prema njoj, ne bije je, ne cupa joj peraja, vec je samo juri. Da li je to normalno da je juri i dal sam trebao da kupim jos 1-2 zenke da rasteretim ovu.

#18: Re: RAMIREZI Autor: NenadLokacija: Gostivar, Makedonija PošaljiPoslato: Sub Jul 24, 2010 6:02 am
    ----
Kako smo već pomenuli, držanje jednog mužjaka sa nekoliko ženki je prirodniji i svakako bolji način, tako da bi to moglo da reši tvoje pobleme. Kažem "moglo bi" jer to nije garancija da će ona ženkica biti obavezno srećnija. Ostale ženke će privući deo pažnje mužjaka i kako kažeš ti "rasteretiti" je, ali imaj u vidu da ženke u haremu uspostavljaju neku vrstu međusobne hijerarhije. Viđao sam primere gde situacija postaje radikalna, pre svega kada postoje velike razlike između ženki u odnosu na fizičku veličinu ili kondiciju. Ako je ova tvoja tako izmaltretirana i nije u stanju da se bori za svoju poziciju, ostaće izmaltretirana.

#19: Re: RAMIREZI Autor: isakoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Sub Jul 24, 2010 9:14 am
    ----
To je i meni palo na pamet, da ce dominantna zenka zajedno sa muzijakom juriti ostale zenke pa ce da bude jos gore.
Isto to da muzijak juri zenku sam video kod maticnog para u radnji u kojoj sam kupio moje, oni su predpostavljam dugo zajedno a i dalje se tako ponasaju, jedino mi ostaje da pratim situaciju pa ako se stanje pogorsa moram ih razdvojiti. Hvala na odgovoru.

#20: Re: RAMIREZI Autor: Wlayko_91Lokacija: Grocka (Zaklopaca) PošaljiPoslato: Pon Jul 26, 2010 2:09 am
    ----
druze nije kod tebe samo takva situacija... Ja imam 2 para ramireza, znaci 2 muska i 2 zenska, na zenkama su stomaci uvek crvenkasti, ali sam primetio da su jedan par, tj jedan muzjak i jedna zenka jako uznapredovali, lepsi su, krupniji, a i zenka ima krupniji stomak. Recimo taj muzjak non-stop juri tu zenku, ovu drugu ruzniju nece ni da primeti (a ne bih ni ja da imam bolju pored te ruzne), dok drugi par, samo pliva kilavo i nista vise... Planiram da kupim jos 2 zenke i mozda jos jednog muzjaka pa cu videti kako ce se jurnjava nastaviti...
Jos samo da pitam, posto nikada pre nisam mrestio ramireze, od trenutka kada poloze ikru, sta da radim, kako, koji dan...



-> Slatkovodne tropske akvarijumske ribe

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1