Prelivna-"prljava" cev?!
Idi na stranu: 1, 2  Sledeća  :| |:
-> Staklo, grejači, svetlo i sva ostala tehnika potrebna za održavanje akvarijuma

#1: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: FlojdLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pet Mar 18, 2005 6:09 pm
    ----
Vec dva meseca, nigde, ne mogu da pronadjem prelivnu, tzv. prljavu cev (onu koja odvodi vodu iz akvarijuma u filter) odgovarajuce mere!? Crying or Very sad
Postoje samo "standardne" kineske precnika oko 1 cm!?!? Ja mislim da je to mali precnik, a i duzina dela koji ide u akvarijum je, cini mi se premala, oko 30 cm, posto mi je dubina (visina) akvarijuma, a, samim tim i filtera koga goni Atman AT-800, 50 cm bez podloge!?!?

Sta da radim? Pomagajte!!!

#2: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: PecaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Pet Mar 18, 2005 6:20 pm
    ----
Ukoliko ne možeš da nađeš odgovarajuću cev u prodavnicama, ostaje ti da je napraviš sam. Idi u neku prodavnicu za vodovodni materijal (ili neku sličnu) i uzmi plastičnu cev odgovarajućeg prečnika i dužine. Pazi samo da zidovi nisu predebeli. Napuni cev peskom i stavi je iznad nekog izvora toplote (nije poželjno otvoreni plamen) i lagano, malo po malo savijaj. Tako ćeš napraviti željeni luk, a kad se malo ohladi iseci krajeve na odgovarajuće dužine (za filter i za akvarijum). Naravno, cev ne mora biti providna. Ja imam od tamno sive plastike, dosta tankih zidova.

#3: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: FlojdLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Mar 19, 2005 1:45 am
    ----
Hvala ti na misljenju i ponudi!
Mada ih nikada nisam video, predpostavljam da su staklene cevi mozda i najlepse (estecki), a i funkcionalne...!
Dva meseca obilazim, ama bas svaku prodavnicu po Novom Sadu i niko ih nema, a danas me je trgovkinja u jednoj, cak i pitala, kakva je to sad "nova moda", kad svi trazimo deblje prelivne cevi!? Deblje od 1 cm u precniku! Rolling Eyes

#4: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: MocaLokacija: Lazarevac PošaljiPoslato: Sre Sep 02, 2009 8:17 am
    ----
Nadjoh temu...Evo koliko je vremena proslo i jos uvek u radnji ima samo ova cev,barem kod mene.
Sta ste danas nasli kao resenje,a da je lepo ili ne mnogo primetno?

#5: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Sre Sep 02, 2009 10:32 am
    ----
Odeš do nekog stakloduvača ako želiš staklenu cev, nacrtaš i objasniš šta želiš i napravi ti. Od plastike uvek možeš kao što Peca već reče da se igraš i kriviš sam.

#6: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: MocaLokacija: Lazarevac PošaljiPoslato: Sre Sep 02, 2009 1:50 pm
    ----
Hvala lepo.Znaci,jos uvek ih nema po radnjama?Pa da,sve marke teze da nam prodaju komplet filter,a ne deo za Uradi sam varijantu.
A sto se tice duvaca,samo ta vrsta ne postoji u ovom kraju...
Nista,javljam ako nadjem neko zanimljivo resenje.Pozdrav

#7: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: MocaLokacija: Lazarevac PošaljiPoslato: Sre Sep 02, 2009 8:53 pm
    ----
A koji precnik ove cevi zadovoljava pumpe protoka 1000l/h ili vise?

#8: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: marinjoLokacija: kraljevo PošaljiPoslato: Sre Sep 02, 2009 9:37 pm
    ----
Moj ti je savet da postavis, bolje, dve prelivne cevi manjih precnika nego li samo jednu veliku. U sustini i ta jedna veca, ce obavljati zadati zadatak ali je veca sigurnost ako su dve, jer ako se jedna zapusi druga ce da odradi njen posao. Meni su trenutno dve cevi, precnika oko 30 mm, a pumpa je protoka oko 800 l/h, i mislim da bi i tebi bile dovoljne. Ja sam ih pravio na nacin koji je Peca gore opisao i ispale su super. Pozz

#9: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: DarkoAquaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Sep 03, 2009 12:37 am
    ----
Hmm... viđao sam plastične cevi koje se koriste za razvod vodovodne instalacije (zelene boje) i za te cevi ima odgovarajućih prevojnih zglobova (ugao od 90 stepeni) kojim se cevi spajaju i nastavljaju. Zar to ne može biti rešenje?

#10: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Čet Sep 03, 2009 6:56 am
    ----
To može biti jedno od rešenja ali ako se ja pitam to je jedno od ružnijih, upravo zbog pomenute boje koja ne može a da ne "upadne" u oko posmatrača. Ima i belih ali ja uvek nekako glasam za providne...
Proverio sam na tržištu se može naći providna deblja cev... jedini problem je što je svi prodaju u paru sa onom drugom... tanjom ,koja odvodi vodu iz filtera.

#11: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: ArgoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Sep 03, 2009 8:35 pm
    ----
Evo ti, po mom misljenju najboljeg resenja. Odes u radnju gde se prodaje oprema za parno grejanje i trazis belu cev ciji je presek plastika-aluminijum-plastika, ne znam tacan naziv te vrste cevi. Veoma je tankozidna te se lako savija punjena peskom na hladno, ne puca i Al je u sendvicu izmedju plastike pa ne stvara oksid. Ima razlicitih preseka.

Pozdrav !

#12: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Čet Sep 03, 2009 9:11 pm
    ----
U sendviču od plastike je dok je ne presečeš... Šta se zbiva kada je skratiš... da li je i dalje u sendviču... .doh. Tada aluminijum postaje dostupan vlazi a dalja priča je poznata. U principu oksid aluminijuma je nerastvotran u vodi ali... u akvarijumu nije samo voda ima tu još koječega naročito kod sistema gde se dodaje CO2, koji imaju treset, raznorazne organske spojeve, gde se dodaju sredstva za prehranu bilja itd. itd. Kratkoročno neće biti problema... na duže staze ... pitanje je.

#13: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: ArgoLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Sep 03, 2009 10:41 pm
    ----
Koristim vec duze od godinu dana. Plastika je zilava i kao folija prijanja uz Al, te nema vidljivih zazora. Oni mikronski su zanemarivi, pogotovo sto je oksid Al bezopasan i prva skrama inace pasivizira dalju koroziju. Probaj na manje osetljivom akvarijumu, meni se pokazalo izvanredno.

#14: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Pet Sep 04, 2009 8:00 am
    ----
Oksid aluminijuma nije rastvoran u vodi kao što rekoh, ali je rastvoran u kiselinama. Većina biljnih akvarijuma ima ph koji blizu pa čak i ispod 6 koji lagano može rastvarati oksid. Takodje oksidacija se vrši na vazauhu... pod vodom je daleko sporija ali je takodje pitanje koji će jon iz vode reagovati sa Al i šta dalje nagraditi. Eto skoro svaki akvarijum ima recimo nitrate... Dovoljno je malo povisiti temperaturu pa da dodje do redukcije nitrata sa aluminijumom u alkalnoj sredini pri čemu se nagradjuje amonijak.
Da je veća količina Al poželjna u vodi nije.
U principu, da skratimo priču, uvek je sigurniji i bolji neutralan materijal poput plastike i stakla.

#15: Re: Prelivna-"prljava" cev?! Autor: zosnmabgLokacija: beograd PošaljiPoslato: Čet Avg 12, 2010 12:41 pm
    ----
Octopus citat:
Odeš do nekog stakloduvača ako želiš staklenu cev, nacrtaš i objasniš šta želiš i napravi ti. Od plastike uvek možeš kao što Peca već reče da se igraš i kriviš sam.

Gde bih recimo u Bgdu mogli da nadjemo stakloduvace, za prelivne cevi ,hvala.-> Staklo, grejači, svetlo i sva ostala tehnika potrebna za održavanje akvarijuma

Sva vremena su GMT + 1 sat

Idi na stranu: 1, 2  Sledeća  :| |:
Strana 1 od 2