Preporuka za osvetljenje
-> Staklo, grejači, svetlo i sva ostala tehnika potrebna za održavanje akvarijuma

#1: Preporuka za osvetljenje Autor: bjelosLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 10, 2007 4:36 pm
    ----
Aq je dimenzija 70x60x50 (dxvxs) Imam stakleni poklopac od 10cm, tako da je visina vodenog stuba 50cm. Imam 2 kineske neonke, jednu grolux, jednu biolux. Zbog malo svetlosti dodacu leziste za jos jednu, kupila sam vec sylvania grolux. Da li da ove dve kineske zamenim nekim boljim i koje neonke da stavim? [/img]

#2: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: GoblinLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 10, 2007 5:03 pm
    ----
Pozdrav!

Nisi napuasala koliko vati (W) imaju te postojeće neonke.
U svakom slučaju,u koliko želiš lepo i zravo bilje,trebalo bi postojeće zameniti nekim kvalitetnijim.

Mislim da bi se trebala napraviti kombinacija tzv. gro-lux lampi i day light.

Što se tiče Gro-lux lampi,Sylvania je sasvim ok.

Od day light lampi,moj izbor je Philips.Mišljenja sam da su sasvim odgovarajuće,a da ne pominjem i to da su prilično jeftine.

Generalno,što se svetla tiče ne bi treabalo ići ispod odnosa 0,5w/1l,a cilj svakog i ozbiljnijeg biljnog akvariste da taj odnos ne bude ispod 1w/1l.

#3: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: MrvicaLokacija: Beograd, Srbija PošaljiPoslato: Uto Jul 10, 2007 5:19 pm
    ----
Ta biolux lampa ko je proizvodjač i koja je tačna njena oznaka?
I moj predlog je da kombinacija svetla bude grolux (imaš silvaniu) i dayligh ja koristim leuchi, a dobra je bilo koja sa 6500 K). Ta biolux ako se ispostavi kao dobra može biti treća. Samo pazi da ne bude mnogo lampi sa crvenim spektrom, jer će onda ceo aq imati crveni ton.

#4: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: PecaLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 10, 2007 5:20 pm
    ----
U pravom trenutku si postavila ovo pitanje oko svetla Very Happy Pogledaj temu koju sam upravo postavio: www.akvaristika.org.yu...5084#15084 Tu ti je lepo objašnjeno o glavnim karakteristikama svetla za akvarijume. Takođe i rezultati merenja sa i bez staklenog poklopca.
Naravno, i ova pravila koje je Goblin naveo, vezano za snagu lampi u W mogu da ti pomognu.
Što se tiče izbora fluo cevi, probaj da se prebaciš sa kineskih, koje se nisu baš pokazale. Kod nas možeš, pored standardnih (Philips, Osram, GE) da nađeš i neke specijalizovane za akvaristiku.

#5: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: MrvicaLokacija: Beograd, Srbija PošaljiPoslato: Uto Jul 10, 2007 5:25 pm
    ----
U drugoj temi je pomenuto da su lampe od 18w i 60cm Wink .

#6: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: bjelosLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 10, 2007 5:37 pm
    ----
Postavila sam dve teme, iz razloga sto je jedan problem sa biljkama, a drugi oko izbora neonki. Nova sam, pa se nadam da nisam pogresila oko izbora dela foruma. Ajde da dam sire objasnjenje radi lakseg resenja problema.
Aq trenutno ima 2 kineske neonke 60cm od 20w. Jedna je crvenkasta grolux a drugu sam kupila kao biolux, bele je bole, prelepo svetlo daje (koliko kvalitetno ne znam), na njoj pise aquarium lite tube, white. Aq ima 136l kada se odbije staklo. Iz toga sam zakljucila da su dve neonke malo. Raspitivala sam se i trazila, i pronasla leziste za montiranje bez startera koje ne greje uopste sto meni odgovara. Takodje celom duzinom iznad neonke ima reflektujuci materijal. Ove dve neonke sto imam su sa starterima. kada stavim jos jednu bice na rastojanju 5cm jedna od druge. Stavila sam i aluminijumsku foliju iznad. 3x20w dobijem 60w sto je dovoljno za 120l vode, i plus folija, nadam se da je ok za moj aq.
Meni treba savet sta da radim sa ove dve kineske. Za sylvaniu sam procitala da je dobra za rast biljaka. Ako budem menjala ove 2, koje neonke da uzmem i od kog proizvodjaca da bih imala sto bolji spektar? Mislim da ce biti previse crvenkasto ako budu sve sylvania grolux.

#7: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: krckoLokacija: novi beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 10, 2007 6:53 pm
    ----
Ako Vas budzet dozvoljava , najbolji izbor u Beogradu je Arcadia Freshwater (7500 K ) , malo teze je pronaci Osram Lumilux 865 Daylight ( 6500 K ) a svaka prodavnica bi trebalo da ima Philips TLD18W/54-765 ( 6200 K ). Sa jednom od ovih i jos jednom Sylvania Grolux resicete solidno osvetljavanje . Pozdrav

#8: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: bjelosLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Jul 10, 2007 7:22 pm
    ----
Hvala svima na savetima, mnogo ste mi pomogli.

#9: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: bjelosLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jul 12, 2007 3:47 pm
    ----
Nasla sam u jednoj prodavnici gde prodaju razne sijalice Philipsovu neoku, koja daje belo svetlo. Kosta 90din. Da li i ta neoka moze da se koristi za akvarijum tj. da li je to isto sto i Philips daylight, ili se za akvarijume prave posebne neonke?

#10: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: MiloshenkoLokacija: Obrenovac PošaljiPoslato: Čet Jul 12, 2007 3:59 pm
    ----
Bitna ti je oznaka te Philipsove neonke.Koja je oznaka,sta pise na njoj?Krcko ti je napisao koju da trazis.Imam istu takvu i platio sam je isto koliko si i ti platila svoju.Samo jedno,po pravilu ne sme se govoriti o cenama na forumu. Wink
Pozdrav!

#11: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: bjelosLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jul 12, 2007 4:22 pm
    ----
Izinjavam se za cenu, jer u prodavnicama akvaristicke opreme kosta 10 puta vise. Pa mi zato nije jasno da li je to ista neonka ili je ova druga skuplja zato sto je pravljena posebno za akvarijume. Ima i neka Arcadia u toj prodavnici, po istoj ceni, ali nisam smela da kupim dok ne proverim sa vama.

#12: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: MiloshenkoLokacija: Obrenovac PošaljiPoslato: Čet Jul 12, 2007 4:30 pm
    ----
Sve zavisi od oznake tih Philipsovih neonki.Napisi nam,pa ce ti neko od clanova odgovoriti ukoliko zna nesto vise o njoj.Koji je naziv te Arcadie,Freshwater,Original tropical?Freshwater je daylight,a Original tropical je slicna Sylvanii,tj.daje istu boju svetla,crvenu.

#13: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: bjelosLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Ned Jul 15, 2007 12:29 am
    ----
Uzela sam 2 philips daylight, 1 philips aquarelle i 1 sylvaniu grolux. Super je, akvarijum se preporodio!

#14: Re: Preporuka za osvetljenje Autor: krckoLokacija: novi beograd PošaljiPoslato: Ned Jul 15, 2007 12:58 am
    ----
Dobar izbor , sada samo povedite racuna o vremenu koriscenja istih, da bi ste mogli na vreme da ih menjate . Pozdrav-> Staklo, grejači, svetlo i sva ostala tehnika potrebna za održavanje akvarijuma

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1