Problem - sta raditi
-> Fizičko hemijske osobine vode

#1: Problem - sta raditi Autor: MiljanLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Jun 29, 2008 11:27 am
    ----
Ovako. Dvoumio sam se gde da postujem ovu temu, da li u bolestima ili u hemijskim osobinama vode.Mislim da ovde vise odgovara. Kao sto sam davno napisao imam 2 aq. Jedan malih dimenzija od oko 30-ak litara i jedan veci od 130 litara. Prvo sam imao problem sa manjim Ostale su zive samo razbore i jedan ancistrus. Interesantno mi je bilo da su corydorusi uginuli, a kako sam cuo, vaze za jednu od otpornijih riba. Medutim, mislim da sam vremenom resio p[roblem u tom aq, a problem je po mom misljenju bio lose odrzavanje filtera. Ipak od tada jos nijednom nisam ubacio corydoruse tako da opet nisam 100% siguran da li je tu problem resen ( u medjuvremenu nijedna ribica nije uginula).
Prelazimo na veci aq. On je formiran pre otprilike 8-9 meseci i to je uradjeno po svim pravilima koje sam upeo da procitam ovde. Sacekao sam jedno 15-20 dana da ubacim prve ribe i to postepeno sam ih ubacivao, znaci ne previse riba odjednom. Prvo sam ubacio kolise, zatim crvene zebre, pa skalare, corydoruse i jednog algara, cijeg imena ne mogu da se setim. Od kolisa (2), prvo je uginula jedna, a posle nedelju-dve i druga. Skalari takodje ostalo ih je 4 od 8, zebre, ostala 1 od 5, corydorus ostao 1 od 3 ili 4, i ovaj algar je i dalje ok. Moje zapazanje: ribe se normalno ponasaju i odjednom pocinju slabije da se hrane, pa onda sve redje, i na kraju prestaju da jedu. To je praceno neaktivnim plivanjem, skrivanjem u nekom skrivenom delu akvarijuma pri dnu i na kraju, pogadjate, uginucem. U tom aq menjam manji deo vode na otprilike svake 2 nedelje. Vodim racuna o ciscenju filtera, znaci u vodi koja je izvadjena iz aq, pazljivo kako ne bi unistio korisne bakterije. Cak sam i aktivni ugalj ubacio u filte kako bi eliminisam neke parazite ili smanjio amonijak u vodi.I njega pazljivo koristim i menjam ga na mesec-dva dana. Jedino sto mi pada na pamet je da nadjem tester kojim bi izmerio hemijske osobine vode, ali njega nigde ne mogu da nadjem. Podsecam da sam iz Nisa i mislim da je ovde prodaja akvarijumske opreme na jako p;rimitivnom nivou i da su prodavnice dosta slabo opremljene. Pomozite mi, kazite sta da radim, gde da nadjem testrere, da li da probam sa nekim lekom. A da zaboravio sam da kazem da ribice hranim samo sa jednom hranom, sa onim listicima, cije ime neznam, ali to je ona najjednostvnija i jedina pored dzigerice koje ima u prodaji. Pomagajte, pri kraju sam sa zivcima i sve vise mislim da rasformiram aq i prestanem da se bavim ovim.Unapred zahvalan!

#2: Re: Problem - sta raditi Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Ned Jun 29, 2008 11:59 am
    ----
Teško je naslutiti o čemu se tačno radi. Previše je mogućih kombinacija koje podpadaju pod tvoj opis. Greške su se negde podkrale a tačno gde... ostaće otvoreno pitanje. Možda i same ribe koje si kupio nisu bile u najboljenm stanju... Prema tvojim navodima možda su uzrok neki od endo (unutrašnjih) parazita a njih ima jako mnogo. Ipak to je samo pretpostavka i jedna od mogućnosti.
Trudi se da pri nabavci novih riba dobro otvoriš oči i izabereš što kvalitetnije primerke.

#3: Re: Problem - sta raditi Autor: MiljanLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Jun 29, 2008 12:03 pm
    ----
Kako drugacije resiti odnosno otkriti u cemu je problem?Ne bih da kupujem nove ribe pa da se ponovo isto desi i sa njima.Mislim da bi najbolje resenje bilo sa testovim samo njih nemogu nigde da nadjem, da li neko moze tu da mi pomogne.

Poslednji izmenio Miljan dana Ned Jun 29, 2008 12:08 pm, izmenjeno ukupno 1 puta

#4: Re: Problem - sta raditi Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Ned Jun 29, 2008 12:07 pm
    ----
Teško je na ovo pitanje dati pametan odgovor. U takvim stvarima presudno je iskustvo. Možda su tebi promakle neke stvari koje bi meni recimo bile od velike pomoći... U svakom slučaju nove ribe će doći... nećeš držati prazan akvarijum. Moj savet ti je da sačekaš neki kraći period, akvarijum održavaj normalno , menjaj propisno vodu i zatim ubaci nekoliko riba za probu ponovo. Kad ih biraš dobro gledaj šta kupuješ.

#5: Re: Problem - sta raditi Autor: MiljanLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Jun 29, 2008 12:11 pm
    ----
Moram da kazem da mi biljko u tom aq neverovatno brzo napreduju i rastu.Da li treba i dalje da drzim aktivni ugalj u filteru ili ga treba ukloniti?

#6: Re: Problem - sta raditi Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Ned Jun 29, 2008 12:36 pm
    ----
Da zaboravih na Ugalj... ti reče da si ga stavio da ukloni parazite. Ugalj to ne radi.
Ja ga lično ne koristim sem u morskim akvarijumima ili pri formiranju supstrata za pojedine postavke. Većina njih ispušta u vodu fosfate a oni koji to ne rade poprilično koštaju. Pošto ja volim da uvek znam koliko čega imam u vodi ugalj iz ovog razloga najčešće eliminišem iz biljnih akvarijuma. Ako dodje do potrebe da se nešto što on uklanja odstrani iz vode to je druga priča ali nikada ga u filterima ne drži trajno. Povremeno korišćenje sa ukoliko se ukaže potreba za tim je po meni bolja varijanta.

#7: Re: Problem - sta raditi Autor: MiljanLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Jun 29, 2008 1:28 pm
    ----
Jos jedno pitanje.Koliko moze da utice na kvalitet vode i na ceo sistem u aq sredstvo protiv algi.Ovaj mali aq je pretrpan sa nekim crnim algama.Kako ih se resiti?

#8: Re: Problem - sta raditi Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Ned Jun 29, 2008 2:04 pm
    ----
Crne alge... opiši to malo bolje

#9: Re: Problem - sta raditi Autor: MiljanLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Jun 29, 2008 2:21 pm
    ----
Pa neznam kako bi ih opisao.... Crne su boje, ima ih svuda, kamen, cevke, podloga... Izgledaju kao neka crna mahovina,samo veca

#10: Re: Problem - sta raditi Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Ned Jun 29, 2008 2:56 pm
    ----
U kom je to akvarijumu... manjem ili većem... koliko je star... sporesi verovatno doneo sa biljkama...

#11: Re: Problem - sta raditi Autor: MiljanLokacija: Nis PošaljiPoslato: Ned Jun 29, 2008 4:37 pm
    ----
To mi je u manjem.Najvise su se pojavile u periodu kad sam krecio sobu, pa je tada akvarijum bio pokriven i bez svetla.Od tada rastu kao lude.

#12: Re: Problem - sta raditi Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Ned Jun 29, 2008 11:02 pm
    ----
Možeš li da slikaš tu algu naravno u gro planu... Čisto da potvrdim sumnje.-> Fizičko hemijske osobine vode

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1