Synchiropus splendidus - mandarin
-> Morske ribe

#1: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Sub Dec 10, 2005 12:52 pm
    ----
Evo još jedne prelepe morske ribe.

U pitanju je zahtevna i nadasve zanimljiva riba koja naraste obično do 6 cm .(primerak na slici je nešto malo veći)
U prirodi se obično nalazi na dubinama do 18 m. Nastanjuje obale zapadnog Indo Pacifika uključijući i obale Filipina, Indonezije, Aiustralije i Nove Gvineje

Preporučuje se stavljanje u starije - stabilne akvarijume sa velikom količinom živog kamena oko koga provodi veći deo dana u potrazi za hranom. Hrani se sitnim račićima i drugim malim invertebratskim organizmima.
Čuva se na temperaturi od 24 - 26 stepeni, kao i velika većna morskih riba.

#2: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: supergaleb PošaljiPoslato: Sub Dec 10, 2005 1:50 pm
    ----
Prelepa riba, ali ja sam čuo da je pravi podvig održati je u životu, zato što ju je teško navići na suvu hranu bilo koje vrste?

#3: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Sub Dec 10, 2005 3:59 pm
    ----
Tu si u pravu. Ja ih imam par a kroz akvarijume mi je vremenom prošla gomila njih. (ne shvatite pogrešno nisu ugibali samo su menjali vlasnika) Very Happy
Nikada nisam pokušavao da ih naviknem na suvu hranu. Poneki bi ipak i to probao. Akvarista koji drži ove ribe mora biti dovoljno ozbiljan da nauči šta to sve njima od hrane može ponuditi. (obilje zamrznutih hrana može biti od pomoći, mada ne uvek) Iz tog razloga se i stavlja akcenat da se te ribe stavljaju u stabilne akvarijume koji vrve od tih sićušnih organizama a kojima se ova riba hrani.
U novim akvarijumima ukoliko niste dovoljno dorasli tom problemu sa ishranom, ova riba je osudjena na smrt gladovanjem.

#4: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: jasenkaLokacija: 5 kat, Zagreb PošaljiPoslato: Pon Dec 12, 2005 3:15 pm
    ----
Mandarinci su perfektno lijepe ribice.
Moja se zvala Gala, dobila sam je u paketu od lika koji je raspacao akvarij, inace jke ne bi do tada nikada uzela.
Redovito smo joj pripremali artemiju, a s vremenom se navikla na suhu hranu. Jos se sjetim veselja kada smo Stipe i ja primjetili da onako komotno ide za bobicama suhe hrane (sitne granulice) koje padnu u njezinu blizinu i srce ih u usta.
Ta riba ima jako malena usta, pa je zbog toga hrana za nju dosta zahtjevna.
Nazalost, izgubili smo je u noci seljenja iz bivseg stana u novi stan, kada su veci dio organizama iz prepunjenog 200l bili smjesteni u malu karantenu.
Vjerujem da je uginula od nedostatka kisika (kada mi je Peca fino objasnio da je to uzrok)
Ribica koju je jako tesko prezaliti
Nikako je ne bih preporucila pocetnicima i ljudima koji nemaju iskustvo i staz u morskoj manji od godine dana.

#5: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Pon Dec 12, 2005 6:44 pm
    ----
Jase za tvoju nezgodu sam čuo od Pece. (he he kažeš objasnio ti.. šta misliš a ko je njemu Twisted Evil ) Šalu na stranu to su užasne stvari i pre ili kasnije svako od nas napravi previd ili grešku. Čim mi je Peca potvrdio da si mu rekla da su ribe uginule širom otvorenih usta stvar mi je bila jasnija.

Na žalost ribe veoma često u takvim slučajevima ispaštaju našu brzopletost i naivnost. U pomenutom slučaju mislim da sama snosiš deo krivice ali šta da se radi, na greškama se uči. Poznajući te jasno mi je da se tekva greška više neće ponoviti.

#6: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Pon Dec 12, 2005 8:44 pm
    ----
E da od Pece sam takodje čuo da praviš i veći akvarijum.
Kad se stabilizuje naćićemo načina da u njemu zapliva jedna nova Gala. Wink

#7: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: jasenkaLokacija: 5 kat, Zagreb PošaljiPoslato: Uto Dec 13, 2005 11:06 am
    ----
Je, Octo, najgore i je u cijeloj toj prici da sam sama kriva (sto nisam u taj maleni akvarij uz filter dodala jos neku jaku pumpu). Ma strava, ali kada se samo sjetim koliko sam bila umorna, izmozdena i iscrpljena od renoviranja novog stana i vec polupreseljenog akvarija...dobro je da nije zavrsilo i gore.
A sto se tice veceg akvarija, napravila sam ga, ima nesto vise od 400l, funkcionira vec mjesec i pol Wink
Gala...super, taman na proljece ce biti pravo vrijeme za jednu novu (akvarij ce biti skros spreman za takvu predivnu ribicu).
Stvarno je riba koja krasi akvarij, ali treba za nju i dovoljno brige, paznje i ljubavi da bi kvalitetno i dugo zivjela.

#8: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Uto Dec 13, 2005 11:13 am
    ----
Ma njoj samo treba dobar i stabilan akvarijum.
Mnogi drugi organizmi uključujući i neke ribe zahtevaju daleko veću pažnju.

#9: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: LynxLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Dec 13, 2005 2:43 pm
    ----
Iako se nerazumem u morske ribe,ova je po meni najlepsa.Jasenka bas mi je zao tvoje Gale,i voleo bih da jednog dana u tvom akvarijumu zapliva nova Gala! Very Happy Very Happy Very Happy

#10: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: Mirka PošaljiPoslato: Sre Dec 14, 2005 3:10 am
    ----
Pozdrav Jasenka Very Happy
Drago mi je da te opet vidim ovde sa nama, malo cesce nego ranije, nadam se. Zao mi je sto si imala problema oko akvarijuma, ali svako preseljenje i sredjivanje stana je velika obaveza. Nadam se da je sve to iza tebe i da ces sad moci da uzivas u novom stanu, a i u novom akvarijumu. A nova Gala ce sigurno stici. Veoma lepa riba, i vredi je imati, pa makar se moralo potruditi oko nje.

#11: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: jasenkaLokacija: 5 kat, Zagreb PošaljiPoslato: Sre Dec 14, 2005 3:13 pm
    ----
Lynx, hvala!
Mirkica, pa vec sam se pitala di si ti? Isto te dugo nisam vidjela!! Da, seljenje, adaptiranje, kupovanje novog stana, sve me je to malo udaljilo od interneta, ali ne na predugo vrijeme.
Ah Gala, stvarno vam ne mogu opisati kako mi ju je tesko zaboraviti. Jednog dana kada ponovo zapliva u mom akvariju, ne vjerujem da ce se zvati Gala (ne dajem isto ime dva puta), iako je to ime totalno pasalo toj ribi, bila je stvarno gala u svakom pogledu.
Nekako si brijem da bi uzela dva manja primjerka, jer sada imam 400l i vjerujem da bi dobro podnio dvije takve ribice, a i voljela bih da mi se spare, jer lijepo ih je gledati kada plivaju zajedno.
Sve u svemu, treba proci jos neko vrijeme da se akvarij ispuni copipodima i slicnim organizmima.

#12: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: BucaLokacija: munZe, Srbija PošaljiPoslato: Sre Dec 14, 2005 7:32 pm
    ----
Jase može jedno pitanje ( izvinjavam se što skrećem sa teme ) kad ćemo videti prve fotke tvog novog 400. litraša? Ja umirem od znatiželje!

#13: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: jasenkaLokacija: 5 kat, Zagreb PošaljiPoslato: Čet Dec 15, 2005 11:48 am
    ----
Buca, ovih dana...ne znam niti sama kada, jer imam problema s fotografijama.
Akvarij mi je na totalno krivom mjestu postavljen, tako da mi je tesko uopce dobro slikati i staviti kvalitetne fotke (nasuprot njega je staklena stijena, koja je duga 6 m, pa ujutro-istok, i sve do kasno popodne se prozori ocituju na slikama u akvariju, a popodne najcesce zaboravim slikati, ili mi ne valja radi necega, bilocega, a iskreno, nisam uopce zadovoljna akvarijem-prosli mi je bio zakon...boje su vristale, akvarij je bio pretrpan, sada je akvarij praznjikav-po mom sudu, jer sam duplo povecala litrazu, a ostala sam na istom broju koralja...nikada mi fotke losije nisu ispadale, nemam pojma sto mi je, zaboravila sam fotografirati ili mi nije toliko ovaj akvarij lijep (znas da uvijek pricam da je ljepota u oku fotografa-a ovaj puta fotograf nije zadovoljan modelom Mad .

#14: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: BaneLokacija: Beograd, Voždovac PošaljiPoslato: Uto Sep 11, 2007 2:08 am
    ----
Mandarin je jedan od razloga zašto sam se uopšte odlučio da krenem sa morskim akvarijumom. Zadnjih mesec i po dana uživam u posmatranju ove ribe u svom akvarijumu. Stigao je ( mužjak je u pitanju) dobro pothranjen i dobro obojen te je takav ostao i do sada a nadam se da će i ubuduće tako biti. Nisam ni pokušao da ga naučim na suvu ili bilo koju veštačku hranu jer mi to apsolutno deluje ludo i neostvarivo s obzirom da je ponekada veoma plah i da veoma lako šmugne u zaklon. Hrani se sam kopipodama, amfipodama i ko zna čime sve ne. Artemiju nisam ubacivao iz razloga što trenutno ne mogu da dodjem do kvalitetne ali vidim da se i bez nje sasvim dobro snašao. Siguran sam da ću čim mi se prilika bude pružila uzeti i ženku te uživati još više. Važi za tešku i osetljivu ribu za gajenje ali ne znam u čemu se ta težina odražava osim u održavanju visokog kvaliteta vodnih parametara (što je uslov za osptanak bilo kog morskog akvarijuma) i obezbeđivanju minimalnih uslova za njegov rast i razvoj, koji zaista nisu toliko nedostižni.

#15: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Čet Jan 17, 2008 1:23 pm
    ----
Evo da osvežim ovu temu informacijom da se u sekcijama u delu o morskim ribama od danas nalazi i članak koji je napisao Bane o ovoj prelepoj ribi.

Možete ga pročitati OVDE

#16: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: FIKUSLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Čet Jan 17, 2008 9:33 pm
    ----
Retko atraktivna riba. Sasvim sigurno, ako ikada i "uplovim" u slane vode, ova riba ce biti jedan od razloga. Nadam se da moje misljenje nije usamljeno.


FIKUS

#17: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Sre Jan 14, 2009 10:59 pm
    ----
Evo još par sličica ove divne ribe u malo krupnijem planu

#18: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: DiaboliqueLokacija: Beograd PošaljiPoslato: Uto Sep 15, 2009 12:59 pm
    ----
Jako lepa riba.
Kako se konkretno hrani mandarin?
Da li se cevčicom ubacuje hrana oko njega ili slično?

#19: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: OctopusLokacija: Singidunum PošaljiPoslato: Uto Sep 15, 2009 10:03 pm
    ----
Ne moraš da ga hraniš.... dobar stabilan akvarijum sa puno živog kamena i naćiće se uvek nešto za njega. Od onoga što mu ti možeš ponuditi malo toga njega zanima.

#20: Re: Synchiropus splendidus - mandarin Autor: baltazarLokacija: Kuća poso poso kuća PošaljiPoslato: Pet Sep 09, 2011 3:54 pm
    ----
Pregledam polako forume. :thumbsup:
Divna riba! Ako se budem odlučio da napravim morski akvarijum potrudiću se da je imam.
Ima li kod nas neka prodavnica koja ima morske akvarijume? Ono što sam do sada video me pomalo obeshrabruje u želji da i ja imam more. Ponuda u ono par radnji koje sam do sada obišao je kao da se nismo mrdnuli iz onih prokletih devedesetih. Morske ribe nisam nigde video.-> Morske ribe

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1