Razlike u okviru iste vrste!?
-> Slatkovodne tropske akvarijumske ribe

#1: Razlike u okviru iste vrste!? Autor: FlojdLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Sub Jan 14, 2006 6:26 pm
    ----
Juce sam, cisto da zadovoljim odnos polova medju C. Aeneus, dokupio jos dva muzijaka. Primetio sam da te dve, nove ribe imaju nekako loptastu glavu bez onog karakteristicnog izduzenja ka ustima koje prati pomenutu vrstu, a po gotovo spram mojih, koje ja, vec godinu dana dozivljavam kao standard.

O cemu se radi?

#2: Re: Razlike u okviru iste vrste!? Autor: NenadLokacija: Gostivar, Makedonija PošaljiPoslato: Ned Jan 15, 2006 5:20 am
    ----
Radi se verovatno o t.zv. polimorfizmu. Polimorfizam je pojava koju si naveo u naslovu teme, dakle, morfoloske razlike izmedju razlicitih jedinki iste vrste. Nisam primetio da se javlja kod aeneusa. Mozda je i neka blaga mutacija. Ako su ribe zdrave, nije nikakav problem.

#3: Re: Razlike u okviru iste vrste!? Autor: LiquidLokacija: Bjelovar/Hr PošaljiPoslato: Ned Jan 15, 2006 6:58 am
    ----
Flojd citat:
Juce sam, cisto da zadovoljim odnos polova medju C. Aeneus, dokupio jos dva muzijaka. Primetio sam da te dve, nove ribe imaju nekako loptastu glavu bez onog karakteristicnog izduzenja ka ustima koje prati pomenutu vrstu, a po gotovo spram mojih, koje ja, vec godinu dana dozivljavam kao standard.

O cemu se radi?
A dali si siguran da nisi kupio mellantoenie?

#4: Re: Razlike u okviru iste vrste!? Autor: FlojdLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Ned Jan 15, 2006 6:00 pm
    ----
Deluju mi zdravo... Hrane se, vec su se upoznali sa starosedeocima, plivaju tu i tamo, beze kad me vide... Smile

#5: Re: Razlike u okviru iste vrste!? Autor: NenadLokacija: Gostivar, Makedonija PošaljiPoslato: Pon Jan 16, 2006 12:57 am
    ----
Onda nema problema. Polimorfizam je u pitanju. Valjda. Wink

#6: Re: Razlike u okviru iste vrste!? Autor: FlojdLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Pon Jan 16, 2006 3:46 am
    ----
...polimorfizam ili skart riba kako bi to odgajivaci rekli...!? Crying or Very sad

#7: Re: Razlike u okviru iste vrste!? Autor: NenadLokacija: Gostivar, Makedonija PošaljiPoslato: Pon Jan 16, 2006 9:00 pm
    ----
Koji odgajivaci? Sto vise njih upoznajem, sve vide sam siguran da je malo onih pravih. Skart riba je ona koja ne izgleda lepo (recimo, ima bolesno nakazno telo), cije su zivotne funkcije poremecene, koja ne daje potomstvo... ovo kod tebe, i ako je mutacija u pitanju, nije strasna.
Ako je kao sto kazes, "skartom" bi trebali racunati sve one varijetete brojnih vrsta koje ne postoje u prirodi, a po akvarijumima ih ima koliko hoces. Svi slajeri, boje dobivene u odgajivacnicama, "balon" forme... to bi mozda bilo "skart" sa aspekta prirode, ali gledano iz ugla akvaristike, to su varijeteti, ili kultivari (rec "kultivar" se retko ili se uopste ne koristi u akvaristici, a trebalo bi).

#8: Re: Razlike u okviru iste vrste!? Autor: FlojdLokacija: Novi Sad PošaljiPoslato: Uto Jan 17, 2006 3:45 am
    ----
U pravu si, samo ja akvarijum-e posmatram kao male kutke prirode, a i sam po sebi sam prirodnjak, tako da pomenute slajere, boje dobijene u odgajivacnicama, "balon" forme i sl...To bi s moje tacke gledista bio "skart" i ruganje prirodi, ali kako ti kazes, gledano iz ugla akvaristike, to su varijeteti, ili kultivari (rec "kultivar" se retko ili se uopste ne koristi u akvaristici, a trebalo bi).

U svakom slucaju tebi hvala na podrsci, jer svako od nas, pa i ja se svojski trudimo da nam akvarijumi i njihovi stanovnici izgledaju tip-top! Otud i moja briga vezana za morfologiju ovih predivnih bica...-> Slatkovodne tropske akvarijumske ribe

Sva vremena su GMT + 1 sat

Strana 1 od 1