Ishrana discusa
Utorak, 15 Februar 2005 (21:53:14) CET

Postavio Octopus


Tekst napisao Octopus
Copyright © Akvaristikaonline.com
Sva prava zadržana


Kada se govori o ishrani diskusa postoji niz različitih mišljenja u smisliu šta je najbolje, odnosno koja je to čarobna formula u ishrani koja daje najbolje rezultate vezano za prirast riba kao i reprodukciju istih. Mnoga mišljenja su u tom pogledu prilično različita i oprečna .Svaki malo uspešniji odgajivač u svetu ima neku svoju tajnu formulu vezano za ishranu diskusa koja je po njihovim tvrdnjama najzaslužnija za dobar izgled njihovih riba.Naravno sve je to po malo farsa i deo biznisa sa ribama . Jednostavno tajna formula u ovom smislu ne postoji i svi odgajivači koriste manje više slične metode ishrane i slične recepte sa manjim varijacijama po kojima pripremaju hranu za svoje ribe.

Radi smanjenja verovatnoće ulaska bolesti u akvarijum veliki broj pprofesionalaca odgajivača diskusa savetovaće vas da vaše ribe ne hranite “živom hranom” koja je poreklom iz nekog prirodnog vodotoka. Imajući u vidu zagadjenost istih kao i mesta gde se razni oblici žive hrane vade ovaj savet je sasvim opravdan. Na najlošijem glasu u ovoj grupi je naravno svima nam dobro poznat Tubifex. On je odavno poznat kao veoma čest prenosilac raznih patogena iz prirode u akvarijum. (ukoliko se zna gde obično obitava i odakle se sakuplja, ovo napred izloŽeno je sasvim razumljivo.) Dakle Tubifex i Diskusi ne idu zajedno. Na žalost mnogih naših hobista neki od proizvodjača na ovim prostorima kao da namerno ignorišu ovu činjenicu.

Sa gledišta diskusa od prirodnih vidova hrane veoma značajne mogu biti crvene larve komaraca(Chironomidae) Mnogi profesionalni odgaivači diskusa koriste pomenute larve u ishrani svojih riba.Oni pribegavaju zamrzavanju istih kako bi smanjili verovatnoću ulaska patogena u akvarijum. U ovom slučaju bih želeo da napomenuti da verovatnoća unosa patogena jeste manja nego kada se iste larve upotrebljavaju žive ali da ni zamrzavanje nije 100% sigurno .Izvesni patogeni (naročito oni u periodu mirovanja –Spora) ni na ovaj način se ne mogu odstraniti tj.ubiti. Ukoliko se u slučaju upotrebe crvenih larvi komaraca u ishrani diskusa koriste kultivisane (mnoge velike farme i firme proizvodjači hrane ovo rade) a ne jedinke lovljene iz prirode , a pri tome se iste zamrzavaju, verovatnoća unosa patogena u akvarijum je veoma mala. Napomenuo bih da su najlepsi diskusi koje sam do sada sretao poreklom sa farmi na kojima se uz druge vidove hrane koriste i ove larve komaraca. Ako se ima u vidu njihov sastav onda je to lako razumljivo.

 Belančevine - 62,5%
 Masti - 2,9%
 Uglj. Hidrati - 29,7%
 Aminokiseline:-Arginin-4,75%; Histidin -2,38%; Triptofan-2,06%; Metionin-1,48%; Cistin1,17%; Tirazin-3,16%.

Bolji Aminokiselinski sastav imaju jedino neki račiči(Dafnija,Artemija,Krill) koji se takodje mogu koristiti u ishrani diskusa.( najčešće se dodaju u smeše pravljenih hrana) Pri upotrebi istih koji su poreklom iz slatke vode treba se rukovoditi savetima navedenim za koršćenje crvenih larvi kako bi se verovatnoća unosa patogena svela na minimum.

Mnogi profesionalni odgajivači diskusa a po njihovim savetima i hobisti sami prave hranu za svoje ribe, zamrzavaju je i po potrebi koriste. Osnovne namirnice u mnogim savetovanim receptima su juneče ili ćureće srce , riba(najčesče oslič) spanać ili blitva itd. Pri spravljanju ovakvih hranljivih smesa mnogi hobisti prave kardinalane greške stavljajući u hranu sve i svasta ne vodeći računa kakve su yapravo potrebe riba u pogledu oredjenih marerija. Na taj način nesvesno doprinose losem osećanju svojih riba a ne retko i gubitku istih. Pri komercijalnim uzgojima ovakvi recepti nemaju masovnu primenu jer je dosta tesko obezbediti potrebne količine ovakve hrane.Ipak neke jako velike farme same spravljaju hranu ya svoje ribe. Mnoge Velike farme koriste za ishranu svojih riba hrane ranomiranih svetskih proizvodjača . Recepte za ovakve hrane sastavljaju čitavi timovi stručnjaka i zasigurno su bolje od raznih mešavina svega i svačega što mnnogi hobisti guraju svojim ribama na jelovnik.. Zašto smatram da obični hobisti tesko mogu da naprave idealnu hranu za ribe u kučnij radinosti shvatičete iz sledećeg izlaganja.

 Potrebna količina proteina u hrani za ribe je u sledečim granicama od (30-36%) za odrasle ribe i (40-45% ) za mlade ribe. (kako će običan hobista sa sigurnosću ovo odmeriti????)
 Aminokiseline – neču ih uopste nabrajati želim samo da pitam ko sve od vas zna u kojim ih namirnicama i koliko ima??? Uz ovo pitanje dodaću jos samo obaveštenje da nedostatak nekih aminokiselina dovodi do gubljenja apetita kod riba, zatim sniženja tempa rasta kao povećane podloznosti raznim bolestima.
 Vitamini- 100grama hrane trebalo bi da sadrži sledeće količine vitamina: B1,Č, K = 0,5-1,5 mg., B2,B6,B9,E = 1-3 mg., B3= 6 mg., B4=80 mg., B5=5 mg., B8= 3o mg., B12=0,002 mg., H=0,2 mg ., A= 2% od ukupne mase. Ponovo pitanje koji hobista može ove vitamine bar približno precizno da dozira pri spravljanju hrane.???? Ukoliko neke od ovih vitamina prilikom spavljanja u hranu ubacite mnogo manje ili mnogo više vaše ribe će to vidno osetiti. Svi već znamo šta su avitaminoze i hipervitaminoze.
 Evo jos nekih potrebnih materija u hrani; kobalt =0,09 mg/kg., čink sulfato=0,5 mg/kg., gvozdje=0,1 mg /kg, fosfor=5 mg /kg.,

Ne želim da vas moje gornje izlaganje u potpunosti pokoleba u vasim nastojanjima da sami spremite hranu za vaše ribe već savetujem, imajući pomenuto u vidu Maksimalan OPREZ.
Mnogi hobisti koji koriste suve oblike hrane nekih svetskih proizvodjača dodju u situaciju da njihove novo nabavljene ribe odbijaju takvu hranu. Ovo može potrajati 1-2 nedelje. Neki ovaj problem prevazilaze dodajući suvu hranu u govedje srce i takvu smešu daju diskusima.n Da bi se naučile na novu hranu ribe moraju biti apsolutno zdrave i oslobodjene stresa..

Iz moga gornjeg izlaganja u kome sam se osvrnuo na vitamine može se zaključiti da vitamini igraju važnu ulogu u životu diskusa .Tako je vitamin A vazan za normalne procese regeneracije i rast riba. Vitamini B6,B2 I B12 važni su za normalnu obojenost i žovotnu snagu riba. Vitamin C veoma je važan za normalan rast i razvoj skeleta.

Odrasle ribe je potrebno hraniti tri puta dnevno a mlade pet , šest puta pa i česće.
U moru svetskih proizvodjača hrana ja lično koristim Tetrine discus hrane.: Discus futher, Discus Energy, Discus Red i Discus Blue.
Ponekad svojim diskusima dajem osim pomnenutih črvenih larvi komaraca i enhitreju, kišne gliste, krill,odraslu yamrynutu artemiju itd…

I na kraju vaš trud da svojim diskusima obezbedite što raznovrsniji meni uvek će se isplatiti a vaše ribe će vam na tome biti veoma zahvalne.

Content received from: Akvaristika, http://www.akvaristikaonline.com