Octopus vam predstavlja-Hyphessobrycon amandae
Četvrtak, 19 April 2007 (01:49:25) CEST

Postavio Octopus


Tekst napisao Octopus
Copyright © Akvaristika
Sva prava zadržana


Krajem devedesetih godina ovoga veka i na našem akvarističkom tržištu pojavila se jedna mala ali interesantna riba, iz veoma brojne familije tetri (Characidae). Bila je to sićušna ribica pod imenom Hyphessobrycon amandae. Iskren da budem ova vrsta je došla po prvi put kod nas kao posledica moje radoznalsti i moje večite želje za novim izazovima. Uprkos mojim mnogobrojnim pokušajima da je popularišem medju akvaristima i kolegama, ova vrsta je od tada do danas i dalje veoma redak gost u akvarijumima naših hobista.

Najverovatnije da razlog svemu tome leži u činjenici da ove ribe ne rastu velike, svega 2 do 2,5 cm. Tako neugledne one se većini ovdašnjih trgovaca prilikom nabavke ne učine dovoljno interesantnim. Razlog više je i to što svoj pravi kolorit ova riba ima u ubijenim akvarijumima a to nije slučaj sa akvarijumima u veleprodajama. Moram priznati da su se i meni prilikom prvog susreta uživo, skupljene u uglu jednog od mojih akvarijuma uplašene i bledunjave one učine na prvi pogled premalim i nedovoljno interesantnim. Ipak, ove ribe su daleko od toga i obzirom da zaslužuju svoje mesto i na ovim akvarističkim prostorima a u cilju njihove popularizacije posvećujem im sledeće redove.



Domovina ove ribe je Brazil. Na jednoj od svojih ekspedicija u slivu reke Mato Grosso, tačnije u njenoj pritoci Rio Manso, poznati istraživač Heiko Bleher je i ulovio prve primerke ove vrste. Ime vrste riba je dobila u čast majke H. Bleher-a gospodje po imenu Amanda Flora Hilda Bleher, koja je i sama poznata po nekoliko vrsta otkrivenih Echinodorus-a, medju kojima su nama dobro poznati E.osiris и E.bleheri.

Na Engleskom govornom području nazvali su ovu ribu Ember tetra, što bi u bukvalnom prevodu značilo žar (žeravica) tetra. Svojim izgledom ova malena riba u potpunosti opravdava ovakav naziv. Kao kod velikog broja ostalih pripadnika familije telo im je izduženo. Neparna peraja su crvenkasta a boja tela je u granicama crveno narandžaste, koja neodoljivo podseća na boju iskrica koje izbijaju iz vatre. Prva žbica lednoga peraja je svetlo krem obojena dok su oči ribe zlatkaste.

H. amandae je riba koja preferira meku vodu, mada je ukoliko ne planirate da je mrestite možete držati i u nešto tvrdjoj vodi, kakva je voda iz većine vodovoda kod nas. Riba nije naročito zahtevna i toleriše čak i blaga povećanja jedinjenja azota u vodi. Pogodna je i za držanje u manjim akvarijumima sa vrstama slične veličine i osobina. Treba izbegavati eksperimentisanja u držanju sa krupnijim ribama poput skalara , discusa isl. koji je doživljavaju kao ukusan plen. Pogoduje joj temperature od 24 do 28 stepeni sa pH reakcijom od 6 do 7,5 .


Mrest ovih riba nije jednostavan i potrebno je pripremiti vodu sa sledećim parametrima. dGH 0.2-0.5°, dKH 0-0.1°, рН 5.5-6.0, Т=24-25°С. Ženke su zdepastije i veće od mužjaka. Mrestio sam ih u malim akvarijumima zapremine 10 do 15 l. Na mrest sam stavljao po par riba ili dva mužjaka na jednu ženku. Pokušaji mresta u jatu su davali slabije rezultate, verovatno iz razloga što su isto vreme, na mrest spremne obično jedna do dve ženke. Primetio sam da do mresta najčešće dolazi u večernjim satima pri zagasitom ili ugašenom svetlu. Svetlo treba da je rasejano i da dolazi sa strane. Sve zidove mresnoga akvarijuma osim prednjeg poželjno je zatamniti. Raspršivač podesiti da radi slabo sitnim mehurima. . Upotreba mrežice za zaštitu ikre je obavezna . Pri tome je bitno voditi računa o veličini okaca jer su ribe prilično male. Žbun nekog mekolisnog bilja doprineće da se ribe osećaju slobodnije i ujedno će ih stimulisati na mrest. Ženka položi do 150 komada ikre. Ikra bubri po izbacivanju i prilično je krupna ukoliko se imaju u vidu dimenzije roditelja. Oplodjena ikra je staklasto providna, boje ćilibara.

Period inkubacije je oko 24 h što zavisi od temperature vode. Ličinke proplivavaju petoga dana kada se pristupa prvom hranjenju. Ukoliko su naupliusi artemije dovoljno sitni ona im se može ponuditi kao prva hrana. Mlade ribe dosta brzo napreduju i već posle četvrte nedelje poprimaju izgled roditelja. Sa četiri do pet meseci starosti uz pravilnu ishranu su u punom koloritu.

Nedavno sam uredio jedan biljni akvarijum sa jatom ovih iskričavih tetrica i gle čuda… Videvši ove male vatrene iskrice u prirodnom ambientu, u pnom koloritu ljudi su počeli da se interesuju.

Content received from: Akvaristika, http://www.akvaristikaonline.com