Nothobranchius cardinalis - prvi put u Srbiji
Četvrtak, 01 Januar 1970 (01:00:10) CET

Postavio 4

Iako još uvek retke kod nas, kili ribe imaju sve više fanova. U Octopusu smo se potrudili da Srpskoj akvaristici ponudimo još jednu novu vrstu. Ovoga puta to je vrsta Nothobranchius cardinalis. Radi se o veoma atraktivnoj i relativno novijoj vrsti, koja je opisana 2008 godine. Poreklom je iz Tanzanije sa lokaliteta označenih kao KTZ 85/28 "Mbwemkuru Reka" i Tan 97/27 "Lisinjiri Reka"
Kao i uvek slika govori više od 1000 reči.



Ove ribe su veoma bliske sa vrstom N. guentheri koja je dobro poznata u akvaristici.

Mužjaci ove vrste odlikuju se jarko crvenom bojom koja preovladava na telu. Karakterističan je crni obrub oko repa, kao i svetlo plava linija u gornjoj trećini ledjnog peraja. Ženke su sive do maslinasto smedje.

Ovaj tip kili riba je vrlo miran i povučen. Ako imate nekoliko mužjaka u akvarijumu oni će vas redovno impresionirati svojim nadmetanjima za ženke i gnezda. Prilikom šepurenja boja mužjaka je najintenzivnija. Potrebno je obezbediti dosta skloništa za ženke od nasrtaja mužjaka. Dovoljno gusta sadnja bilja štiti ženke od navalentnih mužjaka i obično se u tu svrhu obezbedi neki gušći žbun bilja u zadnjem delu akvarijuma.
Ovo je tipična annual vrsta kili riba, koja jaja polaže u supstratu u kome ona preživljavaju kroz sušne sezone u prirodi. Dakle jaja se u prirodi izlegu na početku sledeće kišne sezone.

Pri mrestu je najbolje koristiti manje akvarijume i tzv. trio koga čine dve ženke i odabrani mužjak. Konstantnost temperature i filtracije su obavezni. U ovako pripremljenom mresnom akvarijumu ribe ostaju od 2 dana, do nedelju dana. Hrane se normalno tokom mresta pri čemu je bitno ne preterivati u količini hrane. Položena jaja u tresetu se suše a zatim odlože u plastičnu kesicu ili omanju kutiju, na 4-5 meseci. Posle toga ikra sa tresetom se ubacuje u akvarijum za izleganje.

Izležene ličinke su vrlo male. Prvih dan, dva se hrane rotiferama a zatim tek izleženom artemijom. Mladunci napreduju vrlo brzo. Nemojte vršiti veće promene vode jer to može biti fatalno po mladunce.


Žive od godinu dana do 18 meseci

Content received from: Akvaristika, http://www.akvaristikaonline.com