Akvaristika    
Dobrodošli Please Register or Login  

Sadržaj:
 


Korisnički Info

Dobrodošli Anonimni


Članovi:
Najnoviji: Stole75
Novih danas: 0
Novih juče: 0
Ukupno: 3738

Ljudi Online:
Članovi: 0
Posetioci: 72
Ukupno: 72
Ko je gde:
 Posetioci:
01: Forumi
02: Coppermine
03: Naslovna
04: Forumi
05: Forumi
06: Naslovna
07: Forumi
08: Naslovna
09: Your Account
10: Naslovna
11: Naslovna
12: Naslovna
13: Coppermine
14: Forumi
15: News
16: Naslovna
17: Coppermine
18: Coppermine
19: Forumi
20: Your Account
21: Forumi
22: Forumi
23: Forumi
24: Forumi
25: Forumi
26: Forumi
27: Naslovna
28: News
29: Naslovna
30: Forumi
31: Forumi
32: Naslovna
33: Forumi
34: Naslovna
35: Coppermine
36: Coppermine
37: Your Account
38: Forumi
39: Forumi
40: Naslovna
41: Coppermine
42: Naslovna
43: Naslovna
44: Forumi
45: Forumi
46: Naslovna
47: Forumi
48: Naslovna
49: Naslovna
50: Coppermine
51: Forumi
52: Sekcije: Akvarijumske biljke,
53: Naslovna
54: Forumi
55: Forumi
56: Naslovna
57: Forumi
58: Naslovna
59: Your Account
60: Naslovna
61: Naslovna
62: Forumi
63: Naslovna
64: Coppermine
65: Forumi
66: Forumi
67: Coppermine
68: Forumi
69: Naslovna
70: Naslovna
71: Forumi
72: Coppermine

Online uprava:

Nema upravnih članova online!
 


Posećenost
Imali smo
80617169
posećenih stranica od
January 2005
 

Naslovna

Pomacanthus imperator (Emperor Angelfish)

(1041 ukupno reči u ovom tekstu)
(677 puta pročitano)   Odštampaj stranicu
Tekst napisao Octopus

Copyright © Akvaristika.org.yu

Sva prava zadrzžana

Ova riba je jedna od mojih omiljenih. Reći za bilo kog pripadnika roda Pomacanthus da je upravo on najlepši verovatno bi bilo nepravedno prema ostalim vrstama. Ipak su gotovo sve ribe iz ovoga roda neverovatno ili još bolje rečeno nestvarno lepe. Ove ribe nazivaju ribama andjelima i zasigurno da im taj epitet pristaje. Naravno ne zbog njihovih osobina i naravi već zbog neverovatne eksplozije boja. Još jednom nam je i na njigovom primeru priroda pokazala da njenoj maštovitosti nema granica. Za sve Velike andjele je interesantna gotovo neverovatna promena kolorita pri prelasku iz juvenilnog u adultni stadijum (odraasla jedinka). Takodje je kod većine vrsta teško reći koji je kolorit privlačniji : onaj kod mlade ili kolorit odrasle ribe. Isti slučaj je i sa imperatorom (ime mu baš pristaje kada se ima u vidu izgled odrasle jedinke) Teško je reći koje je izdanje lepše ... ono iz mladosti ili ono koje dolazi sa sazrevanjem. Onima koji se prvi put sreću sa ovom ribom biće jasnije o čemu govorim kada pogledaju priložene fotografije.

Imperatora možeta neći i pod sinoniimima: Acanthochaetodon imperator, Chaetodon imperator, Pomacanthodes imperator, Holacanthus imperator, Pomacanthus nicobariensis, Holacanthus nicobariensis, Acanthochaetodon nicobariensis

Juvenilni stadijum ove ribe je veoma sličan npr. Koran andjelu (P. semicirculatus) kao i i (P. annularisu )kao i stoga kod mnogih manje upućenih akvarista dolazi često do zabune prilikom determinacije. Juvenilna obojenost je kod nekih od njih prilično slična na prvi pogled. Mlad imperator je taman (obično tamno teget) sa koncentričnim belim do svetlo plavim krugovima na telu. Odrasle jedinke imaju žuto kaudalno peraje i žuto telo na kome se protežu dijagonalno postavljene plavo zelene linije. Analno peraje i gornji deo glave oko oka su tamni (tamno teget do braon) dok je region oko usta kremasto beo.

Imperator u prirodi može dostići veličinu do 40 cm. U akvarijumu je njihova veličina dosta manja. U prirodi se mogu naći u crvenom moru,obalama istočne Afrike do Havaja, obalama Nove Kaledonije, Obalama australijskih ostrva i severnog i jugoistočnog Japana. Nema ih uz obale Maršalskih i Uskršnjih ostrva.

Mišljenja sam e da je imperator snažna akvarijumska riba. Ovo nikada ne treba gubiti iz vida prilikom odluke da želite upravo njega. Ova vrsta je teša za držanje recimo u odnosu ana koran andjela ali je svakoko jednostavnije gajiti imperatora nego pripadnike rodova Euxiphipops and Pygoplites

Za početak života u zarobljeništvu najpreporučljivije je uzimati ribe u veličini oko 10 cm jer je moje mišljenje da se one najbolje adaptiraju na novonastale u slove koje život u akvarijumu sa sobom nosi. Manji odnosno mladji primerci mogu ne prihvatati ishranu u zarobljeništvu dok se eći primerci obično teško adaptiraji i vrlo često dosta teško podnose transport. Ipak u ovome naravno ima i izuzetaka a napred napisano je vezano za neka moja lična iskustva.

Ovaj andjeo (kao i mnogi drugi ) na operkulumima škrga poseduje bodlje. Iz toga razloga potrebno je biti veoma oprezan prilikom rukovanja i nikada ih ne hvatati rikama. Ubod je veoma bolan a veoma često dolazi i do infekcije ubodenoga mesta. Samo latinsko ime ove vrste vezano je za prisustvo pomenutih bodlji i potiče od grčke reči pom..što bi značilo prekriven i reči acanthus što znači trn. U bukvalnom prevodu ime bi im bilo - prekriven trnovima.

Obično nastanjuju koralne grebene u divljini i mogu se sresti od plićaka do 100 m dubine. U zarobljeništvu traže dobar kvalitet vode koji ne bi trebalo previše da varira. Pri ovome je veoma bitno da so koju koristite bude što kompletnija odnosno što kvalitetnija. Ova riba zahteva čistu vodu što podrazumeva dobru filtraciju i redovne izmene vode. Sve to je uslov za dobro zdravlje ribe. Poželjno je da se salinitet kreće u granicama od 1.022 do 1.025 uz napomenu da ne sme biti velikih varijacija. Najbolje se oseća ukoliko varijecije u salinitetnu nema. Takodje se dobro oseća na pH 8.2 do 8,4. moje lično mišljenje je da je za držanje ove vrste neophodan protein skimer. Veoma su osetljivi na visok nivo nitrita i ne preporučujem ubacivanje u nove akvarijume. Možete ga uneti u sistem koji je u radu već nekoliko meseci. Vole dobru cirkulaciju. Ove ribe vole skrovita mesta. Čak i u akvarijumu potrebno im je obezbediti mesto sa senkom u vidu pećinica. Nije preporučljivo držati ih u akvarijumima manjim od 400 l. Akvarijum mora imati dosta mesta za plivanje.

Ribe je teritorijalna. Generalno je miroljubiv prema većini vrsta riba a ispoljavanje agresije je obično vezano za druge andjele ili ribe koje su mu konkurenti u ishrani. Rizično je držati ih sa drugim andjelima slične veličine. U prirodi odrasle jedinke žive u parovima. Postoji mišljenje da para biraju za ceo život.

Nije poželjno držati ih sa nekim krupnim gruperim, Murinama , kao i nekim puferima koji su im u prirodi predatori.

U prirodi se kao i članovi rodova Holacanthus i Pomacanthus hrani: sundjerima, raznim algama, tunicatama, hidroidima, i briozoama, mekušcima. U zarobljeništvu se relativno lako navikava na pripremljenu smrznutu ili suvu hranu. Pri tome nikada ne treba gubiti iz vida njihovu potrebu za hranom biljnoga porekla. U početku poželjno ih je hraniti nekoliko puta dnevno.

Ovaj andjeo je veoma aktivan tokom dana. Uvek je u pokretu i veoma brzo se navikava na vlasnika. Njegova cena je visoka u odnosu na većinu morskih riba u našoj ponudi. Ipak jedan zdrav Imperator vredi svakog dinara koji ste dali prilikom kupovine.

Na žalost veliki broj riba ove vrste ( a i mnogih drugih ) strada prilikom izlova i stokiranja kod grosista, usled loših uslova. Veliki broj jedinki takodje strada u transportu (obično veliki primerci) Stoga apelujem na svakog ko poželi ovu ribu u svom akvarijumu, da dobro razmisli da li je u stanju da joj pruži potrebne uslove, pre no što se odluči za kupovinu.

Naša moralna obaveza je da im ukoliko su već otrgnuti iz zagrljaja majke prirode u svojim akvarijumima obezbedimo adekvatne uslove i gostoprimstvo dostojno imperatora.