Akvaristika    
Dobrodošli Please Register or Login  

Sadržaj:
 


Korisnički Info

Dobrodošli Anonimni


Članovi:
Najnoviji: MilanKV
Novih danas: 0
Novih juče: 0
Ukupno: 3737

Ljudi Online:
Članovi: 0
Posetioci: 58
Ukupno: 58
Ko je gde:
 Posetioci:
01: Forumi
02: Coppermine
03: Forumi
04: Forumi
05: Forumi
06: Forumi
07: Forumi
08: Forumi
09: Forumi
10: Coppermine
11: Forumi
12: Forumi
13: Forumi
14: Forumi
15: Naslovna
16: Coppermine
17: Forumi
18: Forumi
19: Forumi
20: Forumi
21: Forumi
22: Forumi
23: Forumi
24: Naslovna
25: Forumi
26: Naslovna
27: Coppermine
28: Forumi
29: Coppermine
30: Forumi
31: Forumi
32: Your Account
33: Forumi
34: Naslovna
35: Forumi
36: Forumi
37: Naslovna
38: Forumi
39: Coppermine
40: Forumi
41: News
42: Forumi
43: Forumi
44: Naslovna
45: Forumi
46: Sekcije: Akvarijumske biljke,
47: Naslovna
48: Forumi
49: Forumi
50: Forumi
51: Forumi
52: Forumi
53: Naslovna
54: Coppermine
55: Forumi
56: Coppermine
57: Forumi
58: Forumi

Online uprava:

Nema upravnih članova online!
 


Posećenost
Imali smo
77013202
posećenih stranica od
January 2005
 

Naslovna

Nymphaea lotus (zenkeri) 'red'

(1109 ukupno reči u ovom tekstu)
(854 puta pročitano)   Odštampaj stranicu
Tekst napisao Bane

Copyright © Akvaristikaonline.com

Sva prava zadrzžana

Kontinent sa kojeg ova biljka potiče, mnoge akvariste asocira na pustinju, žegu i tri velika jezera, Malawi, Tanganjika, Viktorija iz kojih potiču ne tako miroljubivi i biljkama naklonjeni rodovi riba iz familije ciklida. Medjutim u oblastima Zapadne Afrike u mirnijim tropskim rekama kao i jezerskim vodama može se naći biljna vrsta koja predstavlja potpuni kontrast gore navedenim asocijacijama. Naravno, u pitanju je Nymphaea Lotus (Zenkeri) Red

Rod Nymphaea pripada familiji Nymphaeaceae koji obuhvata pored ove vrste i vrstu Nymphaea pubescens koja je takodje medju akvaristima veoma popularna a vodi poreklo iz tropskih voda jugoistočne Azije. Osnovna razlika izmedju ove dve vrste je u samom spoljašnjem izgledu odnosno obliku i boji lista. Nymphaea lotus ima ovalne blago nazubljene listove za razliku od Nymphaea pubescens koji ima trouglaste listove. Sa druge strane, boja kod N. lotus ide od zelene osnove sa bordo flekama pa sve do bordo osnove sa tamno plavim skoro crnim flekama dok kod N. pubescens koloritne varijacije su mnogo manje tj. medju akvaristima poznata je jedino prljavo roze do bledo zelena varijanta ove biljke. Takođe, listovi kod N. pubescens su nesto nezniji i finiji za razliku od N. lotus

Kada su u pitanju neki opšti i neophodni uslovi razvoja ovih biljaka podrazumeva se da ph vrednost bude u opsegu od 5-8, dh od 4-10, dok bi temperatura trebala biti u opsegu od 22-30 stepeni Celzijusa. Nije isključena mogućnost držanja ove dve biljke i na većim temperaturama pri čemu se metabolizam biljaka ubrzava. S toga, u dovoljnim količinama treba obezbediti svetlo, CO2 kao i hranljive materije.

Svetlosni zahtevi nisu veliki te će ove biljke veoma lepo rasti i na minimumu od 0.5-0.6 w/.l Usled manjka svetla će puštati tzv. površinske listove koji mogu dostići impozantne dimenzije. Dok s druge strane ukoliko je količina svetla veća, podvodni busen će se više razvijati. Ukoliko u busenu preovladavaju plutajući listovi, velikih dimenzija, dovoljno je da ih sve posečemo i ostavimo jedan eventualno dva lista. Posle 7-10 dana biljka će početi ponovo da pušta nisko podvodno lišće mnogo manjih dimezija. Kad podvodni busen dovoljno ojača možemo iseći i preostale površinske listove.

Ono što je takodje zajedničko za ove drve vrste vodenih ljiljana je da se razvijaju iz semenki kojih ima 7-10 u jednoj krtoli odnosno bulbi. Nakon što se iz krtole razviju dva do tri lista veličine 1-2 cm u prečniku, biljku možemo skinuti sa krtole i posaditi je u podlogu, gde će nastaviti svoj razvoj. Krtolu nikad ne sadimo kompletno u podlogu već svega 2/3 veličine, dok 1/3 ostaje iznad povrsine podloge. Posle određenog vremena (zavisno od uslova u akvrijumu) iz bulbe će razviće se nova jedinka.

Za sve vrste iz roda Nymphaea karakteristično je da imaju veoma jak i razgranat koren te se s toga preporučuje sadnja u posude različitih veličina, čime se razvoj korena ograničava na manji prostor. U posude se mogu staviti različite vrste čvrstog djubriva baš iz razloga što jedinka najveći procenat hranljivih materija usvaja direktno preko korena. CO2 se dodaje ukoliko za time postoji potreba, obraćajući pažnju na odnos broja riba, biljaka, količine hranljivih materija kao i količine svetla. Mada, u dobro uhodanom akvrijumu dodavanje CO2 za bolji rast ovih biljaka, uopšte nije neophodno.

Razmnožavanje je veoma jednostavno i odvija se vegetativnim i generativnim putem. Vegetativno razmnožavanje podrazumeva da matična biljka pusti jedan do dva bočna izdanka koji se veoma brzo razvijaju i prilagodjavaju sredini. Nakon određenog vremena mladari počinju da formiraju i svoju krtolu iz koje ćemo kasnije dobiti još 7-10 novih jedinki. Generativni način razmnožavanja podrazumeva da biljka pušta cvet koji se tek na površini otvara a iz kojeg se kasnije razvija seme. Cvetovi mogu biti ljubičaste, roze, crvene kao i bele boje.

Preporučljivo je da akvarijum u kome se gaje jedna od ove dve vrste biljaka ne bude manji od 100-120 l iz razloga što može da dostigne zadivljujeće dimenzije. Medjutim, ukoliko se pravilno orezuje i plutajući listovi drže pod kontrolom, mogućnost uživanja u ovakvim biljkama imaće i akvaristi sa mnogo manjim akvarijumima. Ove biljke možemo da sadimo i u prednejm i u zadnjem delu akvarijuma ( zavisno od veličine) ali preporuka je da se sadi u srednjem delu tako da ova biljka bude centralna i glavni ukras u akvarijumu. Sam spoljašnji izgled ovih biljaka i nije baš zahvalan za uklapanje u akva pejzaž, medjutim veoma dobro izgledaju kada su na primer posadjene u biljni tepih sačinjen od Sagittaria subulata ili Elocharis parvulus.

Što se tiče domaćih naziva, odomaćili su se nazivi za Nymphaea lotus, tigrasti lotus dok se Nymphaea pubescens kod nas naziva crveni lotus, medjutim ne retko se može čuti da ovu biljku nazivaju Nufar što je pogrešno samo iz raloga što u okviru familije Nymphaeaceae postoji poseban rod koji obuhvata vrstu koja se zove Nuphar japonica.

Ove vrste spadaju u vrste koje su veoma lake za gajenje baš zbog toga što se veoma brzo prilagođavaju uslovima akvarijuma i nastavljaju svoj rast i razvoj. Isto tako lako biljka se može naći u prodaji sa krtolom ili bez nje ali treba biti spreman na to da može da vam zapadne krtola koja je već dosta “radila“ tj. da u njoj nema više semena, medjutim svaka biljka posle određenog vremena formira svoju sopstvenu krtolu spremnu za dalje razmnožavanje.