Akvaristika    
Dobrodošli Please Register or Login  

Sadržaj:
 


Korisnički Info

Dobrodošli Anonimni


Članovi:
Najnoviji: Role76
Novih danas: 0
Novih juče: 0
Ukupno: 3736

Ljudi Online:
Članovi: 0
Posetioci: 68
Ukupno: 68
Ko je gde:
 Posetioci:
01: Forumi
02: Forumi
03: Forumi
04: Forumi
05: Coppermine
06: Coppermine
07: Sekcije: Akvarijumske biljke,
08: Naslovna
09: Naslovna
10: Forumi
11: Coppermine
12: Your Account
13: Forumi
14: Forumi
15: Forumi
16: Forumi
17: Forumi
18: Forumi
19: Your Account
20: Your Account
21: Forumi
22: Naslovna
23: Forumi
24: Forumi
25: Forumi
26: Forumi
27: Naslovna
28: Naslovna
29: News
30: Coppermine
31: Your Account
32: Your Account
33: Forumi
34: Forumi
35: Forumi
36: Forumi
37: Your Account
38: Forumi
39: Your Account
40: Naslovna
41: Forumi
42: Forumi
43: Coppermine
44: Naslovna
45: Naslovna
46: Sekcije: Akvarijumske biljke,
47: Forumi
48: Coppermine
49: Forumi
50: Forumi
51: Naslovna
52: Forumi
53: Coppermine
54: Forumi
55: Forumi
56: Forumi
57: Coppermine
58: Forumi
59: Forumi
60: Forumi
61: Coppermine
62: Coppermine
63: Forumi
64: Naslovna
65: Forumi
66: Coppermine
67: Your Account
68: Coppermine

Online uprava:

Nema upravnih članova online!
 


Posećenost
Imali smo
69912857
posećenih stranica od
January 2005
 

Naslovna

Zebrasoma xanthurum

(825 ukupno reči u ovom tekstu)
(499 puta pročitano)   Odštampaj stranicu
Tekst napisao Octopus

Copyright © Akvaristikaonline.com

Sva prava zadrzžana

Ova riba je jedan od mojih favorita u morskom akvarijumu. Česta je i u Tzv. only fish akvarijumima (akvarijum samo sa ribama )ali i koralnim akvarijumima. Z.xanthurum je snažna, otporna i lepa riba koju je nije preterano teško držati. Poznata je i pod imenom Purple tang i Yellowtail Surgeonfish.

Zabeležene veličine jedinki iz prirodnog staništa su skoro 22 cm u dužini dok je maximum zabeležen u zarobljeništvu uglavnom oko polovine od toga. nekada se smatralo da je ova vrsta endemit Crvenog mora. Sada se zna da se može naći i u vodama Arabijskoga mora, kao i u vodama oko Šri lanke. U prirodi obično žive same mada se u jugoistočnom Crvenom moru mogu naći i u grupama.

Ovo je jedan od cenjanijih i najskupljih tangova. Prilikom nabavke mora se imati u vidu da prema nekim vrstama riba može biti veoma agresivan. Na prvom mestu tu su ribe sličnoga oblika i boje – npr. drugi tangovi. Ipak u svemu ovome može biti izuzetaka. Lično sam imao prilike da ovu ribu držim duže vreme u velikom akvarijumu u zajednici sa ostalim tangovime medju kojima su bili i Zebtrasoma flavescens i Zebrasoma desjardinii. Kada ima dovoljno kvalitetne hrane i prostora za plivanje nivo agresije je po mojim zapažanjima smanjen. Ipak sve to može varirati od ribe do ribe. Imao sam primerke koji su bili prilično agresivni i sa kojima je držanje drugoga tanga jednostavno nezamislivo. Primerci koji se danas uvoze su gotovo uvek adulti. Mladi primerci (koji su sve redji iz uvoza kao što već rekoh) su relativno miroljubivi ali sa sterenjem i rastom nivo agresije ovih riba može rasti i ona može dolaziti u sukob sa drugim ribama naročito ako su iste veličine. Obzirom na moguću agresivnost ovo je riba koja se nikada ne stavlja prva u akvarijum. Obično se one ubaciju na kraju naseljavanja uz pažljivu observaciju ponašanja prema ostalim stanovnicima. Njihovo moćno oružje u vidu bodlje u korenu repa, koje je zajeničko za sve vrste tangova, može biti kobno za veliki broj riba. Ova riba je sposobna da bukvalno dobro izbode ili iseče ribu koju smatra nepoželjnom ili pretnjom.

U principu riba je herbivora. Analiza sadžine stomaka ulovljenih riba iz prirode ukazuje da se one u svom prirodnom okruženju hrane mikro i makro algama, nekim invertebratama, kao i jajima drugih riba. U akvarijumu purpurni tang čupkaće alge ali će rado prihvatati sve tipove hrane.(smrznutu i sušenu). U zarobljheništvu je potrebno obavezno dodavati ishrani zeleniš. Sa adekvatnom postavkom akvarijuma, dobrom ishranom i održavanjem akvarijuma, lako će se izbeći i čak izlečiti bolesti kao što su Head and Lateral Line Erosion. Imao sam prilike da se uspešno izborim sa ovom bolešću kod jedne ribe koja je iz uvoza već došla sa njom. U ishrani zahtevaju hranu sa visokim procentom beta karotena koji smatra se doprinosi zaštiti od lateral line disease.

Zdravi primerak ove vrste treba da bude punog oblika bez nedostataka mase u području glave. Obično su salbiji primerci značajno mršavi u predelu glave. Slabe ribe su takodje dosta svetlije (sa slabo izraženom bojom) Ovo je najčešće uzrokovano dugim gledovanjima i neadekvatnim držanjem na stokovima. Svemu ovome doprinosi i dugtransport do momenta kada riba dodje na krajnju destinaciju. Ovakvu izmučenu i mršavu ribu je rizično kupovati. Zdrav tang ima intenzivnu boju i ekstremno žuto repno peraje.

O ovom tangu je najznačajnije naučiti da su oni u prirodi konstantno u pokretu u potrazi za hranom i da se hrane celodnevno. (uistinu većina tangova se upravo tako ponaša) Stoga hranu im treba nuditi više puta u toku dana. Nikada ne zaboravite da je zdrav tang uvek u pokretu , da nikada ne čuči na jednom mestu ili u uglu akvarijuma i da je uvek radoznao, te budno prati dogadjanja u svom okruženju.

Obzirom da je ova riba poreklom sa područja bogatih koralima odgovara im akvarijum sličnoga dizajna sa dosta mesta za plivanje ali i skrivanje. Ukoliko ih držite u onlz fish akvarijumima obavezno im obezbedite dovoljno živog kamenja i prostora za istraživanje i skrivanje.

Ovaj tang je bezbedan po većinu korala. Ipak treba imati u vidu da ponekad hoće dirati tj. čupkati neke vidove LPS korala kao što su Trachyphyllia i Catalaphyllia. Ipak, ukoliko ne držite pomenute vrste korala Z. xanthurum je moja topla preporuka za Reef akvarijume. Uz pomoć njega držaćete mnoge nepoželjne končaste alge pod kontrolom jer će ih neumorno uništavati.

Ne zaboravite da u prirodi ove ribe žive u jakim strujama sa visokim nivoom kiseonika u sebi te im u akvarijumu iz tog razloga obavezno obezbedite dobru cirkulaciju. Takodje imajte u vidu da dosta jedu a samim tim i dosta zagadjuju akvarijum, što zahteva jak sistem filtracije i eliminacije otpada kao i redovnu zamenu vode.