Strana 1
 

Profil slatkovodne ribe- Danio choprae

 
   

Ova interesantna riba iz roda Danio pojavila se u akvaristici svega par godina unazad. Početkom prošle godine prvi primerci su se pojavili i na našem akvarističkom tržištu.

Ženka

Naučna klasifikacija:

Carstvo: Animalia

Filum: Chordata

Klasa: Actinopterygii

Red: Cypriniformes

Familija: Cyprinidae

Rod: Danio

Vrsta: Danio choprae

Mužjak

     
Radi se o tipičnom predstavniku roda Danio koji od svojih srodnika odskače interesantnim koloritom i odsustvom osobine da voli da se većinom zadržava u gornjim slojevima vode, što je prepoznatljiva karakteristika za većinu pripadnika ovoga roda. Ovo je veoma brza ali mirna riba koja se može držati u zajednici sa velikim brojem neagresivnih vrsta. Često se kreću u omanjim grupama. Sa tačke gledišta nas akvarista njeni zahtevi nisu preterano veliki i sa uspehom je mogu držati čak i oni koji su u akvarističkim vodam neki kraći period.

Sa stanovišta aquascapinga pojava ove vrste je pravo osveženje, jer se radi o veoma interesantnom koloritu. Ukoliko bi pokušao da ih opišem verovatno bih se našao u teškoj situaciji jer njihov kolorit gotovo uvek zavisi ne samo od raspoloženja, već i od položaja u odnosu na izvor svetla, kao i tip svetla pod kojim se nalaze. U pokušajima fotografisanja primetio sam da nekoliko riba na istoj fotografiji može biti različito obojeno. One ponekad zaiskre plavo-zelenom nekad narandžastom ili žućkastom nijansom. Naziv Glowlight Danio im sasvim pristaje iz tog razloga.

U nekim svojim postavkama koristio sam ove ribe i bio zadovoljan učinkom, mada njihov razigrani temperament i povremeno brzo plivanje, može biti od strane nekih aquascapera, osnovana zamerka. Ponekad izbor takvih riba narušava eventualni željeni mir i harmoniju. Iz toga razloga ja ih u Iwgumi postavkama ne koristim. Medjutim, u postavkama sa dosta bilja one mogu biti odličan izbor, koji će s vremena na vreme, skrenuti pogled posmatrača sa same postavke.

Maksimalna dužina odraslih primeraka se kreće od 3 do 4 cm. Nisu naročito zahtevne prema kvalitetu vode ali im više odgovara sredina sa temperaturom od 20 do 25 stepeni, pH reakcijoom od 6 do 7 i tvrdoćom koja se kreće u granicama od meke do srednje tvrde vode.

Na skali od jednostavnih do jako teških vrsta za uzgoj, Danio choprae bi mogli okarakterisati kao umereno tešku vrstu. Njihov životni vek se kreće od 1 do 3 godine. Kao što sam već pomenuo ove ribe se često kreću u grupama formirajući omanja jata. Obzirom da se drže srednjih slojeva vode sa čestim izletima na površinu, predstavljaju prijatan prizor. Ribe su veoma brze i razigrane i to je potrebno imati u vidu kada im birate društvo. Statične ribe koje će njihova jurnjava nervirati nemojte držati sa njima.

U pogledu ishrane nisu naročito probirljive i rado će uzimati skoro sve vrste ponudjene hrane. Držeći ih i gajeći na otvorenom u bazenima primetio sam njihovu zainteresovanost za sitne insekte koji lete iznad vode a nesretno završe u njoj. Ta njihova zainteresovanost me je uputila da primerke koje spremam za mrest hranim i ovim oblicima žive hrane što je znatno povećalo produktivnost odraslih riba-matičnih primeraka.

Neki od akvarista često mešaju ove ribe sa veštački dobijenim, takozvanim transgenim ribama (GloFish). Moram stoga pomenuti da je kolorit ove ribe sasvim prirodan i da nejveći broj primeraka koji se nalaze u prodaji predstavljaju zapravo ribe lovljene iz prirode, a ne ribe uzgajane na farmama. U zadnje vreme se zbog intenzivne potražnje za njima radi i na njihovom veštačkom uzgoju.

Ja lično sam imao prilike da mrestim ove ribe i iz sopstvenog iskustva mogu reći da nisu komplikovane za proizvodnju. Možda su nešto složenije nego popularne zebrice ali je princip kojim sam se tokom mresta rukovodio gotovo isti, tako da ga neću posebno opisivati.

Za mrest sam koristio mekšu vodu mada sam imao slučajeve mrestova (u ukrasnim akvarijumima) i u tvrdoj vodi. Nemojte biti iznenadjeni, ukoliko držite ove ribe u gusto ubiljenim akvarijumima, ako jednoga dana primetite gomilu sitnih ličinki kako vise po zidovima stakla akvarijuma ili okolnom bilju. Mlade ribe ukoliko se adekvatno hrane dosta brzo napreduju. Ja sam koristio u prvim danima infuzoriju a posle nekoliko dana tek izležene naupliuse artemije. U pripremi riba za mrest veoma je važno obratiti pažnju na adekvatnu i raznovrsnu ishranu, bogatu vitaminima. Loše i slabo hranjene ribe se neće mrestiti.

 

Povratak na sadržaj

Povratak na forum

Tekst i fotografije Slobodan Lazarević - Octopus

 
     

Images and articles are Copyrighted