Strana 7

Plant profil

 
 

Forum

Sadržaj

 

 

 

 

Hottonija palustris je prilično retka biljka u ovdašnjim akvarijumima i verovatno nepravedno zapostavljena jer svojim oblikom i bojom zasigurno zaslužuje pažnju. Radi se o višegodišnjoj vodenoj biljci, iz Fam. Primulaceae. Ona potiče iz močvarnih predela i bara širom Evrope.(od Atlantika u Francuskoj i Britanskih ostrva do Urala i Kavkaza) Može se sresti i na teritorijama ex Jugoslavije u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji. Interesantno je da je u većini svojih prirodnih staništa ova biljka ugrožena, te je kao takva stavljena pod zaštitu. Takodje zanimljiva je činjenica da se upotrebljava i kao lekovita biljka. Hottonia je podvodna biljka i samo cvast sa cvetom u periodu cvetanja prorasta van vode. Ova biljka naraste do 90 cm, pri osnovi je razgranata i lebdi u vodi. Sa stabaoceta polaze mnogobrojni beli adventivni korenovi koji su pokriveni korenovim dlakama. Listovi ove biljke su perasto deljeni i neodoljivo podsećaju na češalj. Oni su nežni, raspoređeni su spiralno i mogu biti jedno ili dvostruko perasti. Režnjevi su linearni, potopljeni i plivajući. Cvast biljke je terminalno postavljena u obliku grozda. Ona nosi od 3 do 10 cvetnih pršljenova iznad vode. Cvetovi su beli a retko svetlo-ružičasti. Čašica je iste dužine kao i cev krunice, duboko linearno režnjevita. Plod je mnogosemena čaura a semenka je tamno mrka do crne boje.

 

 

 

 

 

Naseljava sporotekuće ili stajaće vode, kanale, bare i močvare. Vrlo često se sreće u zajdnici sa Lemnom. Naseljava obično senovita, vodeno pokrivena, vlažna ili muljevita mesta. Kao što sam već napomenuo kod nas je dosta retka i zaštićena je vrsta a u prilog tome koliko je retka ide i činjenica da sam prva biljka ove vrste koju sam uživo video stigla iz uvoza.

U akvarističkim prodavnicama kod nas retko se sreće. H. palustris je umereno teška za gajenje. Traži jako osvetljenje i preferira nešto hladniju vodu. Rasveta treba biti intenzivna (0,7 W po litru ili više) kako bi se spriječilo da donji delovi biljke odbace listove. Ukoliko gajite ovu biljku obezbedite joj dovoljne količine nitrata i fosfata u vodi. Nemojte dopustiti da ova biljkaraste u sencijer će polako propadati! Uz dodavanje CO 2 napredovaće bolje i izgledati zdravije. Kao što sam pomenuo hladnija voda uslovljava brži rast, deblje stabaoce koje nosi listove . Trudite se da NO 3 i PO 4 držite iznad 5 mg/l odnosno 0,5 mg/l). Nedostatak adekvatne količine nitrata ćeusloviti slab prirast sve sitnije žućkasto lišće, dok će nedostatak adekvatne količine fosfata usloviti tamnjenje i postepen gubitak biljke.

U optimalnim uslovima brzo napreduje i ukoliko je sečate postaće razgranatija. Odsečene vrhove biljke možete ponovo saditi u podlogu.

Sa stanovišta aquascapinga koristi se često u srednjem planu tzv. holandskog stila. Svojom pojavom ova biljka, oblikom i bojom ona predstavlja jedinstven kontrast većinui drugih biljaka.

 

 

 

 

 

 
     

 

Tekst i fotografije Slobodan Lazarević - Octopus

Povratak na sadržaj

Povratak na forum

Images and articles ara Copyrighted