|
 |
Sadržaj:
|
 |
Naslovna Octopus Databaza Komunikacija Pretraživanje
Bolesti riba
 |
Poslednjih 10 poruka
|
 |
 |
Sekcije - tekstovi
|
 |
 |
Posećenost
|
 |
Imali smo 179848633posećenih stranica od January 2005
|
 |
Forumi › VODA › Fizičko hemijske osobine vode › PH- POMOĆ |
 |
 |
PH- POMOĆ
Poslato: Sre Okt 10, 2007 12:45 pm
|
|
 |
 |
Re: PH- POMOĆ
Poslato: Sre Okt 10, 2007 3:54 pm
|
|
 |
 |
Poslato: Sre Okt 10, 2007 6:09 pm
|
|
 |
 |
Poslato: Sre Okt 10, 2007 10:45 pm
|
|
 |
Pridružio se: Jul 13, 2005 Poruke: 1167 Lokacija: Beograd
|
Kada bih morao da "peglam" parametre vode, radije bih koristio jonoizmenjivacke smole ili RO umesto treseta. Ne koristim ga i ne nameravam da koristim treset za omeksavanje vode jer je problem u sledecim nepoznanicama: njegovom hemijskom sastavu, kolicini koju bi trebalo dodati, mogucem farbanju vode, nemogucnoscu da brzo uticem na moguce promene u hemizmu vode, potrebom da se stalno prate parametri vode itd, itd..
Po pitanju tvrdoce, uz izvinjenje hemicarima za slucaj da gresim, koliko znam treset, tj. huminske i taninske kiseline reagujuci sa dvovalentnim jonima metala, obaraju GH na taj nacin sto slicno jonoizmenjivackim smolama zamenjuju "merljive" Mg++ i Ca++ sa jednovalentnim Na+ jonom. Na ovaj nacin treset generalno, kao takav ne utice na snizavanje karbonatne tvrdoce (KH). Takodje kod veoma tvrde vode, ucinak treseta je minimalan kako na GH tako i na pH.
Ipak, ako hoces da ga upotrebis to mozes na nekoliko nacina, bilo da ga stavis u spoljni filter bilo da ga drzis u kantama 1-2 nedelje uz pozeljnu aeraciju pa onda dodas tresetni caj prilikom zamene vode.
Pozdrav,
FIKUS
_________________ Neka nasi akvarijumi
govore umesto nas! |
|
 |
Poslato: Sre Okt 10, 2007 11:48 pm
|
|
 |
 |
Poslato: Čet Okt 11, 2007 12:08 pm
|
|
 |
Pridružio se: Sep 26, 2005 Poruke: 73 Lokacija: kraljevo
|
Kraljevačka voda je tvrda, 22-24 stepena ukupne trvrdoće. Sa takvom vodom malo šta mogu da učinim. Ne volim smole jer stalno moram da merim i imam neko preubeđenje oko njih.
Fikuse, znam da kod trvrde vode treset ne pomaže, ali mislim da bi kod moje vode (13, 4 =GH) imao učinak da spustim PH na 7,00 i nešto malo ispod. Otuda je i bilo moje pitanje. Mišljenja sam da je kvalitet vode sada skoro optimalan,osim PH, za ribe i travu koju imam (živorodke i kiselice). Naime ima stabilan pufer, nije baš velika ukupna tvrdoća, samo da Ph spustim malo. Znam da je sve to međusobno uslovljeno,a li je i pitanje bilo šta treset tu pomaže.
Vodu koju sam donosio iz jednog sela imala je GH oko 9, a KH oko 5, PH do 6.4, pa se usled procesa u akvarijumu mi se i KH i Ph za desetak-petnaest dana strmoglavi-čak mi je Ph izlazio na 5.3 i normalno problemi sa ribama. tu vodu sam mešao sa nešto tvrđom i posle određenog perioda KH je spao sa 9 stepeni na 5, a PH oko 7.2. Znam da bi u nastavaku bio i pad KH, i pad PH, samo što bi KH otišao ispod svake kontrole.
|
|
 |
Poslato: Čet Okt 11, 2007 1:17 pm
|
|
 |
Pridružio se: Jul 13, 2005 Poruke: 1167 Lokacija: Beograd
|
Ja mislim da su parametri vode gde je GH=13, KH=9-10 i pH=7.4 sasvim odgovarajuci za 99% akvarijuma izuzimajuci pojedine vrste riba, bilja kao i mresne akvarijume. Za zivorotke koje gajis, parametri su ti sasvim odgovarajuci (ne znam bas tacno sta je kiselica) pa sam misljenja da igranka oko snizavanja pH uopste nije neophodna, osim ukoliko ne zelis da eksperimentises iz nekog razloga. Inace ceste promene vrednosti parametara su mnogo opasnija stvar nego konstantno neodgovarajuci ali stabilni parametri
Ako insistiras, zavisno od hemijskog sastava treseta koji imas, kao sto rece A.T, pretpostavljam da ces uspeti da spustis GH i pH. U tu svrhu mozes uzeti manju kolicinu vode (npr. 5l) sa poznatim parametrima (koje si naveo) pa da u nju stavis pomenuti treset i ako mozes obezbedis aeraciju. Nakon nekoliko dana izmeri nove parametre pa ih uporedi sa pocetnim. Ako sti se parametri ucine odgovarajucim, mozes dodavati takvu vodu u kombinaciji sa onom koju vec imas. Na taj nacin ces blago promeniti parametre u akvarijumu. Mislim da je to mnogo bolja varijanta zbog finog podesavanja hemijskih parametara nego da stavis treset direkno u filter.
Pozdrav,
FIKUS
_________________ Neka nasi akvarijumi
govore umesto nas! |
|
 |
Poslato: Čet Okt 11, 2007 1:59 pm
|
|
 |
Pridružio se: Sep 26, 2005 Poruke: 73 Lokacija: kraljevo
|
Fikuse, hvala. Dobra je ideja sa proverom parametare na 5 litara van akvarijuma i da posle takvu vodu mešam. Treset kojisam nabavio je italijanskog proizvođača i čiji su proizvodi dosta zastupljeni na našem tržištu. Zato smatram da je to provereni proizvod.
"Kiselice "koje gajim su neonke, crne neonke, gracilisi, kardinalke. Volim niži ph od 7,00 zbog bilja, obožavaju ga kripte. A možda je želja sa povećanom kiselošću moj dugogodišnji kompleks jer nisam mogao u kraljevačkoj tvrdoj vodi da gajim bilje, osim aponogetona, a da ne pričam na gorka iskustva oko amonijaka koji je pogibeljan u tvrdoj vodi. Niži Ph , kao što znaš, odlična je preventiva za plesni, tako da saprolegniju nisam video tri godine.
Razmišljam o diskusima da počnem da ih gajim i mislim da bi to mogla da bude solidana voda za njihov odgoj (osim mrešćenja) ako skinem PH ispod 7,00 . Velika mi je prednost što tu vodu imam "pred nosom" tako da ćeste zamene neće biti problem
|
|
|
Ne možeš pisati nove teme u ovom forumu Ne možeš odgovarati na teme u ovom forumu Ne možeš menjati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš brisati svoje poruke u ovom forumu Ne možeš glasati u ovom forumu Ne možeš da prikačiš fajlove na ovaj Forum Možeš da skidaš fajlove sa ovog foruma
|
|
 |